Mooi weer? Laat teken de buitenpret niet bederven! RSS link

Bij mooi weer kriebelt het om meer tijd buiten door te brengen. Genieten van een dagje wandelen in het bos, spelen in de tuin of picknicken in het park? Laat teken je buitenpret niet bederven en doe daarom steeds de tekencheck!
Teken zijn het hele jaar door aanwezig in parken, tuinen en bosrijke gebieden, maar worden pas actief bij temperaturen boven 10°C. Dan gaan ze op zoek naar een dier of mens, om bloed bij te zuigen. Een tekenbeet voel je niet en is moeilijk te voorkomen. De meeste teken zijn actief tussen maart en oktober. 

Doe de tekencheck!

Maak er daarom een gewoonte van jezelf en anderen te controleren als je in het groen bent geweest. Maak van de volgende zaken een gewoonte nadat je in de natuur bent geweest:

Maak er daarom een gewoonte van jezelf en anderen te controleren als je in het groen bent geweest. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Controleer bij je tekencheck zeker de knieholtes, liezen, bilspleet, haarlijn, navel en oksels. Dit zijn lievelingsplekken van teken.

Teek verwijderen

Een teek gevonden? Verwijder de teek rustig en in één beweging. Liefst met een tekenverwijderaar of een fijn pincet. Noteer wanneer je gebeten bent en hou de plek gedurende een maand extra in de gaten. Ga naar je(huis)arts, als er rond de beet een groter wordende kring ontstaat of wanneer je griepachtige symptomen voelt.

Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet of via de app van TekenNet (Android/iPhone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Lees op tekenbeten.be tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.

Gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2022 10 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.