Mooi weer? Laat teken de buitenpret niet bederven! RSS link

Bij mooi weer kriebelt het om meer tijd buiten door te brengen. Genieten van een dagje wandelen in het bos, spelen in de tuin of picknicken in het park? Laat teken je buitenpret niet bederven en doe daarom steeds de tekencheck!
Teken zijn het hele jaar door aanwezig in parken, tuinen en bosrijke gebieden, maar worden pas actief bij temperaturen boven 10°C. De meeste teken zijn actief tussen maart en oktober. Een tekenbeet voel je niet en is moeilijk te voorkomen. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes op zoals knieholtes, liezen of oksels. Teken kunnen zich vastbijten en je ziek maken, maar door te controleren kan je dit voorkomen.

Doe de tekencheck!

Maak er daarom een gewoonte van jezelf en anderen te controleren als je in het groen bent geweest. Maak van de volgende zaken een gewoonte nadat je in de natuur bent geweest:

  • Controleer jezelf en anderen de dag zelf nog wanneer je in de natuur bent geweest.
  • Vind je een teek? Verwijder de teek dan rustig en in één beweging. Hoe sneller de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting met de bacterie verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme. Let er op dat je de teek niet op de buik duwt of plat duwt. Gebruik een tekenverwijderaar en smeer niets op de teek voor verwijderen. Verbrand hem ook niet.
  • Let de komende maand op symptomen zoals een groter wordende rode kring rond de plaats van de beet of symptomen die lijken op griep. Noteer de datum en de plaats van de tekenbeet.
  • Raadpleeg je arts indien je symptomen krijgt. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica.

Teek verwijderen

Een teek gevonden? Verwijder de teek rustig en in één beweging. Liefst met een tekenverwijderaar of een fijn pincet. Noteer wanneer je gebeten bent en hou de plek gedurende een maand extra in de gaten. Ga naar je(huis)arts, als er rond de beet een groter wordende kring ontstaat of wanneer je griepachtige symptomen voelt.

Registreer ook zeker je tekenbeet via tekennet.be of via de app van TekenNet (Android/iPhone). Zo help je het onderzoek naar teken en tekenziekten vooruit.

Lees op tekenbeten.be tips hoe je kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.

Gepubliceerd op woensdag 28 april 2021 12.46 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.