Schapen zorgen voor ecologisch groenonderhoud in Houthalen-Helchteren RSS link

In april 2021 startte het gemeentebestuur al een proefproject met begrazing door schapen bij wijze van ecologisch groenonderhoud. Het project kent dit jaar een vervolg!

Vorig jaar werden de schaapjes van Het Mekkertje alleen ingezet ter bestrijding van Japanse duizendknoop in de omgeving van sporthal Lakerveld. Dit jaar is het begrazingsproject uitgebreid naar 3 locaties:

  • Site oud-gemeentehuis langs de Grote Baan.
  • Uitgebreidere omgeving sporthal Lakerveld.
  • Achterzijde woonzorgcentrum Vinkenhof.

Vier maal per jaar zullen de schapen telkens een week aan de slag gaan. De voorbije weken hebben de 3 locaties al een eerste beurt gehad. Net zoals vorig jaar is onze partner schapenhoeve Het Mekkertje uit Zonhoven. Voor deze ecologische vorm van groenonderhoud investeren we dit jaar zo’n 13 500 euro. Hierin zijn alle nodige voorzieningen inbegrepen: vervoer en verzorging van de dieren, beheer en controle van de terreinen en plaatsen van de tijdelijke omheiningen.

De inzet van schapen zorgt ook voor meer diversiteit in planten- en diersoorten. De dieren grazen niet overal kort waardoor verschillende kleine dieren meer overlevingskansen krijgen. En niet te vergeten, de schapen zorgen voor een natuurlijk uitzicht, wat veel mensen blij zal maken.

Gepubliceerd op donderdag 2 juni 2022 11.59 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.