De natuur als goede buur: (samen)leven met everzwijnen RSS link

Wilde dieren die ooit vertrouwd waren in onze streken, doen terug hun intrede. Zo ook de wolf en vooral het everzwijn. Het is een bewijs dat er nog bossen en natuurgebieden zijn waar de dieren in kunnen overleven. Van ons vraagt het wel een aanpassing!

Neem nu de everzwijnen. Ze zijn nagenoeg voortdurend op zoek naar lekkere hapjes en vinden die ook in jouw tuin of akker. De sporen die ze dan nalaten, zijn minder leuk. Daarom kan je best actie ondernemen om hen de weg te versperren.

Hoe kan je everzwijnen het best afschrikken?

  • Door een omheining op maat te plaatsen.
  • Door een elektrisch net of elektrische draden te spannen

Heb je de nodige maatregelen getroffen en toch schade geleden?

Kijk dan hier of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding. Meld de schade binnen 14 kalenderdagen aan het Agentschap voor Natuur en Bos via het e-loket of het formulier op de website.

Bijzondere jacht en bestrijding van everzwijnen

Soms bieden preventieve maatregelen onvoldoende bescherming tegen schade door everzwijnen. Bijzondere jacht en bestrijding kunnen dan een oplossing zijn.

Wat als je een everzwijn tegen het lijf loopt?

  • Maak geen bruuske bewegingen. Blijf stil, kalm en wacht af.
  • Begint de ever te grommen of te blazen? Zet rustig enkele stappen achteruit en probeer je te verschuilen. Evers hebben immers geen goed zicht. Klim desnoods in een boom.
  • Wees zeer voorzichtig als er biggetjes in de buurt zijn.

Meer info en de voorwaarden vind je op www.natuurenbos.be.

Gepubliceerd op maandag 14 juni 2021 14 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.