rotondekunstwerk

In Meulenberg is op 20 mei 2017 een kunstwerk in de vorm van een boom onthuld.

De afgelopen jaren vonden verschillende experimenten plaats in Meulenberg, kunst en kleur in de wijk brengen stond centraal. Hieruit ontstond een dynamiek van betrokken bewoners die zich inzetten voor hun buurt en verwaarloosde plekken kregen een positieve bestemming. De vele positieve reacties deden de buurt dromen van een kunstzinnige blikvanger voor Meulenberg.

Zo groeide de idee om een groot metalen kunstwerk te maken en dit op een rondpunt te plaatsen aan een belangrijke invalsweg van de wijk. Een gesprek tussen opbouwwerkers van RIMO Limburg en het lokale CVO Qrios bracht alles in een stroomversnelling. De directeur reageerde enthousiast en bood de opleiding tot lasser aan. Hij betrok ook de firma Timmers Cranes and steelworks. Die stonden op hun beurt klaar met 4 ton staal en een stevige dosis technisch advies. Youssef Hajam, een kunstenaar uit de wijk, ging aan de slag en ontwierp een symbolische boom: de Sink van Meulenberg zag het levenslicht.

Unieke samenwerking

Via dit project slaan het opbouwwerk, het volwassenenonderwijs, het bedrijfsleven en de lokale overheid de handen in elkaar om via een lasopleiding de kans op werk of persoonlijke ontwikkeling te verhogen. De Sink van Meulenberg is wat hen verbindt.

Sinks - symboliek

De knoteik, of sink in de volksmond, is van oudsher een ontmoetingsplek voor omwonenden, maar waar ook dieren en planten leven. Periodiek werd het geoogste hout gebruikt voor allerlei doeleinden in het dagelijkse leven. Door zijn innerlijke kracht zal deze sink in de lente leven geven aan nieuwe takken. Zo zal ook Meulenberg zijn wortels verstevigen en blijven groeien in onze gemeente.

We zien de boom als een levenspad naar de toekomst, waar sommige mensen nog aan de voet staan van het avontuur en anderen al volop aan het klimmen zijn. Rond deze sink vinden we figuurtjes terug die mensen symboliseren op weg naar persoonlijke groei: ze ondersteunen elkaar om gezamenlijk hun doel te bereiken in verbondenheid, behulpzaamheid, vriendschap en tevredenheid.

'De sink' van Meulenberg, een verhaal van ons allemaal.

Erkenning

Op vrijdag 16 juni 2017 won de Sink de Armoedeprijs 2017, een mooie erkenning voor dit activeringsproject.

De toekomst

Wij willen de Sink jaar na jaar zien groeien. In de herfst vatten nieuwe cursisten een lasopleiding aan zodat de boom in volgende lentes verder kan groeien en er een dynamisch verhaal ontstaat. Werkzoekenden kunnen deze kans op opleiding, ervaring en werkgelegenheid benutten.

Organisaties en bedrijven kunnen één of meerdere van de resterende takken sponsoren.

Elke bijkomende tak staat symbool voor duurzaam en creatief investeren in een samenwerking tussen toeleiding, opleiding en tewerkstelling.

Initiatiefnemers

Sponsors

Bekijk hier ook het filmpje dat Rimo maakte over het ontstaan van de boom.

alert-box-close-text

Maatregelen m.b.t. Coronavirus

Stel niet-dringende bezoeken uit

Omwille van het coronavirus willen we ook de bezoekers aan ons gemeentehuis beperken om zo besmettingen te vermijden. Wij werken uitsluitend op afspraak. Om een afspraak te maken, bel je tijdens de openingsuren naar het nummer 011 49 20 00. 

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.

We vragen onze bezoekers de nodige afstand tot onze medewerkers te bewaren en met bancontact te betalen.