Bewonersbrief richtlijnen coronamaatregelen RSS link

Naar aanleiding van de stijgende cijfers werden de bestaande coronamaatregelen stevig aangescherpt. Dit zijn aanvullende regels die ervoor moeten zorgen dat de epidemie onder controle blijft. Ze blijven de komende 4 weken gelden.

Maandag 27 juli 2020 kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Naar aanleiding van de stijgende cijfers werden de bestaande coronamaatregelen stevig aangescherpt. Dit zijn aanvullende regels die ervoor moeten zorgen dat de epidemie onder controle blijft. Ze blijven de komende 4 weken gelden. Ook de gemeentelijke crisiscel nam op vrijdag 24 juli 2020 al een aantal bijkomende maatregelen.

Federaal niveau

Sociale bubbel

De sociale bubbel wordt teruggebracht tot 5 steeds dezelfde personen per gezin. Personen onder 12 jaar tellen niet mee. Binnen deze bubbel moet de veiligheidsafstand niet altijd gerespecteerd worden, toch blijft het nodig om ook hier steeds voorzichtig te zijn. Met mensen die niet in de bubbel zitten, respecteer je steeds de veiligheidsafstand.

Evenementen

Alle evenementen worden herbekeken en bij mogelijke gevaren geannuleerd. De bezoekersaantallen bedragen maximaal 100 personen bij indoor activiteiten en 200 bij outdoor activiteiten. Mondmaskers zijn in beide gevallen verplicht.

Samenscholingen

Niet-begeleide activiteiten worden beperkt tot maximum 10 personen. Dit geldt ook voor recepties, banketten, huwelijksfeesten… Uitzonderingen zijn zomerkampen, sportkampen,...

Winkelen

Funshoppen mag niet meer. Winkelen dient terug alleen te gebeuren tenzij de begeleiding van een minderjarige of een andere persoon die deze begeleiding nodig heeft, noodzakelijk is. Je winkeltijd wordt beperkt tot 30 minuten.

Contactinformatie

Op plaatsen waar kans op besmetting groter is, zoals wellnesscentra en sportcentra, zal contactinformatie opgevraagd worden. In de horeca is dit al verplicht. Stem je niet toe dan moet de uitbater je de toegang weigeren.

Telewerk

Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen.

Lokaal niveau

Verplichting mondmasker

Om een tweede golf van besmettingen te vermijden besliste de gemeentelijke crisiscel om mondmaskers te verplichten op het hele grondgebied van de gemeente voor iedereen ouder dan 12 jaar. Enerzijds hanteren we hiermee een duidelijke regel, anderzijds waren de cijfers de voorbije weken zo alarmerend dat de bescherming van onze inwoners tegen het virus het belangrijkste doel is. Een krachtig en duidelijk signaal.

Uitzonderingen: fietsers, motorrijders, bestuurders van een auto, personen die sporten, bezoekers van bos- en natuurgebieden, mensen met een medisch attest en personen die extreem zware arbeid moeten verrichten.

Voor de horeca blijven de protocols van kracht. Indien je aan tafel zit, moet je geen mondmasker dragen. Voor elke verplaatsing moet je wel je mondmasker dragen.

Samenscholingsverbod

Samenscholingen boven 10 personen worden verboden tussen 22 uur en 6 uur. Met dit verbod willen we de verspreiding van het virus indijken en overlast een halt toe roepen.

Oproep vanuit de Zorgregio

Om het aantal ernstig zieke mensen te beperken en een tweede lockdown te vermijden, vragen huisartsen, ziekenhuizen en burgemeesters extra aandacht en medewerking rond volgende punten:

 • Beperk je sociale contacten zoveel als mogelijk.
 • Respecteer de quarantaine die met je arts werd afgesproken. Dit is van groot belang ook na een eerste negatieve test en ook als je uit verlof komt vanuit een risicogebied (oranje/rood).
 • Werk mee met de contacttracing als ze je opbellen.
 • Draag je mondmasker.

Individueel niveau

De boodschap is simpel. Iedereen moet zich aan de regels houden. Contacten vermijden is risico vermijden.

Maatregelen om jezelf en je geliefden te beschermen

 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Was regelmatig je handen.
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 • Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte!

Vertraag de verspreiding van het virus

 • Blijf zo veel mogelijk thuis.
 • Vermijd handen geven, kussen of knuffelen.
 • Wees aandachtig voor risicogroepen. Dit zijn personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verzwakt immuunsysteem,
 • Contact tussen kinderen en ouderen is af te raden. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden.
 • Hou voldoende afstand (1,5 meter) als je buiten bent.

Meer info over de coronamaatregelen?

Algemeen

Via www.info-coronavirus.be of de coronalijn 0800 14 689.

Lokale situatie

 • www.houthalen-helchteren.be/coronavirus
 • de gemeentelijke sociale media kanalen
 • voor specifieke vragen kan je mailen naar crisiscom@houthalen-helchteren.be of
 • bellen naar 011 49 20 00 tijdens de openingsuren van het NAC.

Enkel als iedereen zich consequent aan alle coronaregels houdt, kunnen we samen het tij keren. We doen beroep op je burgerzin. Door buiten je bubbel een mondmasker te dragen bescherm je jezelf en de anderen. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Samen sterk tegen corona!

Gepubliceerd op woensdag 5 augustus 2020 9.35 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • verplicht een mondmasker te dragen 
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.