reispas (internationaal paspoort) - aanvragen

Maak een afspraak

Wat

Reis je naar een land buiten de Europese Unie? De kans is heel groot dat je daarvoor een reispas nodig hebt. Net zoals je kind(eren). Soms is een reispas niet voldoende. Dan moet je ook een visum of een inentingsbewijs hebben om het land binnen te mogen. Vraag aan de ambassade van het land van jouw bestemming, welke documenten je moet aanvragen. Of… raadpleeg de overzichtelijke lijst op basis van jouw reisbestemming.

Je Belgische identiteitskaart (eID) volstaat om naar een ander Europees land te reizen. Tenminste als je niet langer dan drie maanden blijft. Gaan je kinderen jonger dan 12 jaar mee? Dan hebben ze een Kids-ID nodig.

Voor wie

Belgen die in België wonen, vragen hun internationaal paspoort aan bij het gemeentebestuur van hun woonplaats.

Procedure

Kom persoonlijk langs bij de dienst Bevolking.
Ook kinderen moeten vanaf 6 jaar aanwezig zijn bij de aanvraag van hun reispas. Een minderjarige brengt één van de ouders (met het ouderlijke gezag) of een voogd mee.

Belgen in het buitenland

Belgen in het buitenland vragen hun paspoort aan bij de Belgische ambassade of het Belgische consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar ze zich bevinden (enkel normale of dringende procedure - de superdringende procedure is niet mogelijk).

Op doorreis door België kunnen ze ook terecht bij het gemeentebestuur:

 • van hun laatste officiële woonplaats in België
 • van hun geboorteplaats in België (indien nooit gewoond in België)
 • van een Belgische gemeente naar keuze (indien nooit gewoond en niet geboren in België).

Geldigheidsduur

 • 7 jaar geldig voor volwassenen
 • 5 jaar voor minderjarigen.

Wat te doen bij verlies of diefstal

Is je reispas gestolen? Meld de diefstal van je reispas eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van je gemeente). Maak hier een afspraak voor een nieuwe reispas aan te vragen.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerde reispas is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken. Als je met een gesignaleerd document naar het buitenland reist, bestaat het risico dat je het land niet binnen mag of zelfs onmiddellijk naar België moet terugkeren. Laat bij de gemeente het teruggevonden document vernietigen en vraag een nieuw aan.

Levertermijn

 • 8 werkdagen. Bij de afhaling van je nieuwe reispas moet je de oude inleveren. Vraag je reispas zeker op tijd aan. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen.

Uitzonderingen

Als je door gezondheidsproblemen niet meer zelf naar de dienst Burgerzaken kan gaan, kan je een alternatieve aanvraagprocedure vragen. Er kan een reispas zonder vingerafdrukken worden aangevraagd wanneer het voor de burger permanent onmogelijk is om vingerafdrukken te geven omwille van een fysieke handicap of ziekte. Het bewijs van deze onmogelijkheid moet geleverd worden door middel van een recent medisch attest van minder dan één maand oud, behalve als het duidelijk is dat de betrokken burger niet in staat is zijn vingerafdrukken te geven omwille van een fysieke handicap.

Bedrag

Wij aanvaarden enkel betalingen met bankkaart en payconiq (geen cash).

 • gewone procedure (8 werkdagen)
  • Meerderjarigen: 79 euro
  • Minderjarigen: 44 euro
 • spoedprocedure (24 uur).
  • Als de gemeente de aanvraag vóór 15 uur doorstuurt, kan het paspoort zelfs de werkdag na de aanvraag bij de gemeente worden afgeleverd. In geval van een spoedprocedure wordt de burger telefonisch verwittigd door de gemeente.
   • Meerderjarigen: 254 euro
   • Minderjarigen: 219 euro
 • superdringende procedure (4,5 uur).
  • Dit is enkel mogelijk voor erkende vluchtelingen, staatlozen en Belgische inwoners die in het bevolkingsregister van Houthalen-Helchteren zijn ingeschreven. Opgelet! Een reispas in superdringende procedure die je aanvroeg vóór 15 uur, kan je 4.30 uur later afhalen in Brussel bij het loket van Binnenlandse Zaken in de Koloniënstraat 11 (vlakbij het Centraal Station). Indien de aanvraag na 15.30 uur gebeurde, kan je de reispas de volgende werkdag in Brussel afhalen.
  • Je kan het paspoort ook aanvragen bij het loket in de Koloniënstraat 11 zelf, van maandag tot vrijdag (8u30 tot 19u45) en zaterdagvoormiddag (8u30 tot 12u15). Betalingen kunnen enkel met de kaart.
  • Een paspoort dat wordt aangevraagd op zaterdag in superdringende procedure (bij je gemeente of aan het loket in Brussel), zal pas de eerstvolgende werkdag vanaf 10u30 beschikbaar zijn bij het loket aan de Koloniënstraat.
   • Meerderjarigen: 314 euro
   • Minderjarigen: 279 euro

Wat meebrengen

 • je identiteitskaart
 • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) die voldoet aan de I.C.A.O. normen
 • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.

Als je al een paspoort had, dan neem je ook het oude paspoort mee. Was je paspoort verloren of gestolen, dan breng je het attest van verlies (te verkrijgen bij de gemeente) of het attest van diefstal mee (te verkrijgen bij de politie).

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.