Reddingsstrook RSS link

Sinds 1 oktober moeten automobilisten op wegen met 2 of meer rijstroken een zogenaamde reddingsstrook vormen op het moment dat ze in een file belanden. Dit moet zodra de file zich begint te vormen (en voor men tot stilstand komt).

In landen waar de reddingsstrook al langer bestaat, is aangetoond dat hulpdiensten soms sneller op de plek van een ongeval aankomen en dus levens kunnen redden.

Een reddingsstrook vormen?

Bij filevorming moet je een reddingsstrook vormen. Zoals altijd in het verkeer is het aan te raden te anticiperen. Bij sterk vertraagd verkeer kan de reddingsstrook al preventief gevormd worden. 

Je vormt dus op voorhand een vrije ruimte of reddingsstrook. Dit doe je altijd, ook als er geen hulpdiensten in de buurt zijn. Voertuigen op de linkerrijstrook rijden zoveel mogelijk naar links. Al de rest wijkt zoveel mogelijk uit naar de rechterkant. De pechstrook of een gesloten spitsstrook blijft altijd vrij.

Ook voor de motorijder is de reddingsstrook een goede zaak. Zij mogen namelijk de vrije ruimte van de reddingsstrook gebruiken om de file voorbij te rijden. Motorrijders die files voorbijrijden doen dit met een zeer matige snelheid, maximum 20 km/u sneller dan de automobilisten. 

Waar moet een reddingsstrook gevormd worden?

Een reddingsstrook moet gevormd worden op alle wegen met 2 rijstroken of meer per rijrichting

  • Autosnelwegen;
  • Bepaalde gewestwegen met meerdere rijstroken per rijrichting;
  • Ringwegen

Meer info kan je terugvinden op de website van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Gepubliceerd op woensdag 30 september 2020 9.59 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.