praktische organisatie van de vaccinatie

1) Is de vaccinatie gratis?

Ja. De vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.

2) Is vaccinatie tegen COVID-19 verplicht?

Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. De overheid raadt ook vaccinatie tegen COVID-19 sterk aan. Als de meeste mensen gevaccineerd zijn, kunnen we geleidelijk terugkeren naar het normale leven.

3) Hoe weet ik waar en wanneer ik mij kan laten vaccineren?

Je krijgt, als het zo ver is, een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. Dit gebeurt via brief en als de overheid beschikt over je e-mailadres en/of gsm-nummer, ook via mail en/of sms. Daarbij krijg je de optie om te bevestigen, te weigeren, of de afspraak te verplaatsen. Op de uitnodiging staat naar welk vaccinatiecentrum je moet gaan. Dit is afhankelijk van waar je woont. Inwoners van Houthalen-Helchteren worden gevaccineerd in de Expohallen van Kelchterhoef.

Hoe lang op voorhand je de uitnodiging krijgt, is nog niet bepaald, maar dat zal ruim op tijd zijn om je te kunnen organiseren.

Je moet ook beschikbaar zijn om je tweede dosis te krijgen op het juiste moment, 3 à 4 weken later. Dat is afhankelijk van het vaccin dat je zal krijgen. 

4) Kan mijn gezin samen met mij gevaccineerd worden op hetzelfde moment?

Neen. Wanneer jij aan de beurt bent, hangt af van je leeftijd. Er zijn mensen die voorrang krijgen, doordat ze in de zorg werken, een ander essentieel beroep hebben of behoren tot een risicogroep. Je mag pas naar het vaccinatiecentrum gaan wanneer je een uitnodiging hebt gekregen. We volgen hierbij de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

5) Moet ik getest worden op COVID-19 vooraleer ik het vaccin krijg?

Nee, je hoeft niet getest te worden voor de vaccinatie. Ook als je besmet bent zonder dat je het weet, kan het vaccin veilig toegediend worden.

6) Wat moet ik meenemen naar het vaccinatiecentrum als ik mij ga laten vaccineren?

Je neemt je identiteitskaart en uitnodiging mee. 

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.