PCR-test vertrekkende reizigers

Alhoewel de vaccinatie goed vooruit gaat, zal spijtig genoeg niet iedereen voor de zomervakantie gevaccineerd zijn. Dat betekent dat een deel van de reizigers alsnog een negatieve PCR-test nodig zal hebben om een land binnen te kunnen.
De meeste Europese landen vragen een geldige negatieve PCR-test voor iemand het land binnen mag. Dit hangt sterk af van hoe snel het Europees digitaal coronacertificaat functioneel zal zijn en welke bijkomende maatregelen individuele landen van reizigers zullen verwachten Per land gelden mogelijk andere voorwaarden. Raadpleeg hiervoor de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Waar kan ik een PCR-test laten afnemen?

  • Het is mogelijk dat je voor deze test bij je eigen huisarts terecht kan.
  • Testcentrum van Beringen: je kan een test laten afnemen op weekdagen van 9 - 12 uur en van 17 - 19 uur. Je dient tot en met 3 juli 2021 een afspraak te maken via het nummer 013 26 40 06 (bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 – 12 uur en van 13 – 16.30 uur). Vanaf 5 juli 2021 zal het niet meer mogelijk zijn telefonisch een afspraak te maken, enkel nog via mijngezondheid.be.
  • Als alternatief voor het Testcentrum van Beringen kan je je ook op onderstaande locaties laten testen:

Opgelet: de testcentra van Heusden en Beringen zullen eerst voorrang geven aan het testen van symptomatische patiënten en hoog-risicocontacten. De overige capaciteit zal gebruikt worden voor het testen van mensen die naar het buitenland op reis willen gaan. Het is dus niet zo dat er onbeperkte testcapaciteit is voor reizigers!

Bel NIET naar de huisartsenwachtpost voor een test om op vakantie te gaan. De huisartsenwachtpost dient enkel voor medische urgente klachten die niet kunnen wachten tot bij de huisdokter. De huisartsen daar zijn ook niet in de mogelijkheid om de stalen tot bij een labo te krijgen.

*Bovenstaande gegevens worden, regelmatig gewijzigd door wijzigingen op het werkveld en de onderrichtingen vanuit de overheden. Raadpleeg, alvorens de hogergenoemde testcentra te contacteren, regelmatig de verschillende websites.

PCR-testen vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli kan iedereen zelf een code aanmaken voor een test via de personal health viewer op mijngezondheid.be. Met die code kan een burger vervolgens een afspraak maken in een testcentrum. (ook voor kinderen die op hetzelfde adres wonen).

De resultaten van de test zullen zichtbaar zijn via de website van mijngezondheid.be.

Testen om een vertrek op reis mogelijk te maken zijn betalend. Testen bij een terugkeer uit een rode zone blijven terugbetaald. De burger krijgt een activatiecode na het invullen van een Passenger Location Form.

Vanaf 1 juli kan iedere Belg die nog niet (volledig) gevaccineerd is 2 keer een gratis test laten afnemen. De speciale code (10 dagen geldig) kan aangevraagd worden via mijngezondheid.be. Die code dient om een afspraak te maken in een testcentrum. 

 
 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.