Orgaandonor worden kan voortaan online RSS link

Wie na zijn of haar overlijden orgaandonor wil worden, moest dat tot nog toe op het gemeentehuis registreren.

Sinds 1 juli zijn er twee mogelijkheden bijgekomen:

  • de huisarts kan de wilsverklaring registreren
  • je kan dit online doen, nadat je je met je eID of via de app Itsme aangemeld hebt

Tegelijkertijd wordt het systeem ook verfijnd. Mensen zullen kunnen bepalen wat er na het overlijden gebeurt met ander lichaamsmateriaal zoals bot of bloedvaten. Hierbij zijn er verschillende opties. Doneren aan patiënten in nood, aan wetenschappelijk onderzoek, of aan de producenten van medicijnen. Alle drie de opties aanvinken wordt uiteraard ook mogelijk.

In principe is iedereen in ons land potentieel orgaandonor, behalve als de overledene zich daar expliciet tegen heeft verzet. In de praktijk nemen artsen echter nooit zomaar een orgaan weg: bij gebrek aan registratie als orgaandonor worden de naasten gevraagd naar de wensen van de overledene, maar die zijn niet altijd op de hoogte. 

Gepubliceerd op maandag 13 juli 2020 15.17 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.