Open Monumentendag 2020 RSS link

Het wordt zondag 13 september geen Open Monumentendag zoals de voorbije jaren. Door het coronavirus hebben ook wij onze plannen moeten herdenken. En toch laten we deze dag niet zomaar voorbijgaan. We hebben gezorgd voor een veilig, digitaal alternatief met de podcast “Op de Dool”.

Je bent er ongetwijfeld al gaan wandelen of fietsen. En waarschijnlijk heb je op het binnenplein ook al genoten van een biertje of twee. Maar wat weet jij nu echt over de geschiedenis van De Dool?

Podcastmaker Eva Droogmans: “Het is ongelooflijk wat hier op dit domein allemaal gebeurd is sinds het ontstaan eind 13de eeuw. Zo kwamen de abten van Sint-Truiden hier in de eerste eeuwen schuilen als het te heet onder hun voeten werd in hun eigen stad. Er is ook meermaals gevochten om De Dool. Vooral 1365 was een erg bloedig jaar waarin zelfs de pastoor van Helchteren vermoord werd in een bendeoorlog om De Dool.”

In de drie afleveringen van de podcast hoor je verhalen van onder meer Mieke Desplenter van brouwerij Ter Dolen, buurman Edgar Hermans, Jeanne Schrooten die opgroeide op de boerderij van het kasteel, Emiel Vanvoorden van Heemkring Helchteren, Thomas Eerdekens van Heemkring Houthalen en nog veel meer.

Voor wie nog niet vertrouwd is met podcasts: een podcast is een soort lange radioreportage die je kan beluisteren op je smartphone via een podcastapp zoals Spotify en Apple Podcasts.

Je kan alvast een voorsmaakje beluisteren via deze links:

Spotify: https://spoti.fi/3bhoVsY

Apple podcasts: https://apple.co/31Madal

Op zondag 13 september kan je via deze links de drie afleveringen volledig beluisteren.

Gepubliceerd op maandag 7 september 2020 10.31 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.