Het hybride systeem van maximum 50% contactonderwijs vanaf de 2de graad in het secundair onderwijs en de code rood in het hoger onderwijs wordt verlengd.
Op 15 maart zijn een aantal nieuwe versoepelingen in voege getreden:
- voor kwetsbare groepen in het buitengewoon onderwijs en het deeltijds beroepsonderwijs voltijds contactonderwijs toegelaten;
- in het lager en middelbaar onderwijs zijn extra muros schoolactiviteiten van maximaal 1 dag opnieuw toegelaten;
- in het hoger onderwijs maximaal 20% contactonderwijs toegelaten.
De ministers van Onderwijs zullen hiertoe de nadere modaliteiten verder bepalen.
💡 Mogen schoolse of buitenschoolse activiteiten van het leerplichtonderwijs plaatsvinden?
De schoolse of buitenschoolse activiteiten van het leerplichtonderwijs mogen plaatsvinden op deze culturele locaties, sportzalen en infrastructuren die volgens het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 zoals aangepast op 28 januari 2021, geopend mogen zijn.
Deze locaties mogen enkel groepen van kinderen tot en met 12 jaar ontvangen en dit volgens de protocollen zoals opgesteld door de ministers van Onderwijs.
In het lager en middelbaar onderwijs zijn extra muros schoolactiviteiten van maximaal 1 dag opnieuw toegelaten.
Het samenscholingsverbod en andere maatregelen die van toepassing zijn op georganiseerde activiteiten, zijn niet van toepassing op buitenschoolse activiteiten van het leerplichtonderwijs zoals buiten-, voor- en naschoolse opvang, op huiswerkklassen, jeugdwelzijnswerk of andere vormen van bijzondere activiteiten voor kwetsbare kinderen of kinderen met een leerachterstand. Deze activiteiten moeten steeds georganiseerd worden met naleving van de onderwijsprotocollen en andere preventiemaatregelen.
💡 Blijven de crèches en onthaalmoeders open?
Kinderopvang is opgenomen in de bijlage van het ministerieel besluit en mag dus openblijven.
💡 Mogen scholen of derden ook buiten de lesuren initiatieven ondernemen ter bestrijding van de leerachterstand of schooluitval?
Ook buiten de lesuren kunnen scholen of derden initiatieven nemen ter bestrijding van de leerachterstand of schooluitval volgens de protocollen die worden opgesteld door de bevoegde ministers van Onderwijs.
💡 Wat met het deeltijds kunstonderwijs?
Het deeltijds kunstonderwijs kan worden georganiseerd volgens de protocollen die worden opgesteld door de bevoegde ministers van de gemeenschappen.
Vlaanderen: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/draaiboek-2020-2021-deeltijds-kunstonderwijs
💡 Mogen opleidingen buiten het reguliere onderwijs plaatsvinden?
De noodzakelijke vorming van personeel is toegelaten binnen de werkgemeenschap, indien mogelijk via afstandsvorming en in ieder geval met naleving van de sanitaire regels van toepassing op de werkvloer. Zo zijn bijvoorbeeld de interne rijopleidingen bij de openbaar vervoersbedrijven toegelaten.