Ontwerp Projectbesluit NZL - Fase 1 goedgekeurd

Gepubliceerd op  maandag 27 mei 2024 om 9.37 uur
Op vrijdag 24 mei keurde de Vlaamse Regering het Ontwerp Projectbesluit NZL – Fase 1 met de detailplannen voor de tunnels onder Houthalen en Helchteren goed. Daarover volgt een openbaar onderzoek vanaf 29 mei.

Samen met de beslissing over de financiering van vorige week is nu echt de laatste rechte lijn naar de werken aan de tunnels onder Houthalen en Helchteren ingezet.

Het Ontwerp Projectbesluit NZL – Fase 1 omvat onder andere de plannen voor de aanleg van de twee tunnels, de aansluitingen met lokale wegen en met de autosnelweg E314, en de bouw van verschillende fietsbruggen. Ook alle natuurmaatregelen en -compensaties zijn in dit document vastgelegd, zoals een ecoduct in Houthalen-Helchteren en meerdere ecopassages in de valleigebieden om de versnippering van de natuur tegen te gaan. Daarnaast zijn alle documenten en vergunningen die nodig zijn om het project uit te voeren hierin opgenomen. Om de technische plannen te verduidelijken, zijn ook nieuwe visualisaties uitgewerkt die tonen hoe het projectgebied er in de toekomst zal uitzien.

Openbaar onderzoek van 60 dagen

Vanaf 29 mei tot en met 27 juli is het 60 dagen lang mogelijk om de documenten in te kijken en een schriftelijke reactie in te dienen.  De ingediende reacties worden na afloop van het openbaar onderzoek onderzocht en indien nodig verwerkt in het definitief projectbesluit. Volgens de huidige planning kan de Vlaamse Regering dat in het najaar van 2024 vaststellen. De start van de tunnelwerken staat gepland in het najaar van 2026.  

Vanaf de start van het openbaar onderzoek kan je alle documenten raadplegen op noordzuidlimburg.be/openbaaronderzoek.

Infomarkten op 5 en 6 juni

We geven graag meer toelichting over de documenten die je kan inkijken tijdens het openbaar onderzoek. Daarom organiseren we infomarkten op woensdag 5 en donderdag 6 juni 2024 in het gemeentehuis in Houthalen-Helchteren (Pastorijstraat 30). Je kan er de geactualiseerde maquettes bekijken en op eigen tempo de infopanelen doornemen.  

Meld je hier aan

Naar top