Klimaatbomen in Houthalen-Helchteren

Gepubliceerd op  woensdag 24 apr 2024 om 14.01 uur
Sinds 2017 is onze gemeente aangesloten bij het project ‘Ruimte voor Bomen’ van Centrum Duurzaam Groen (CDG). Met dat project probeert CDG een duurzame oplossing te bieden voor klimaatverandering. Intussen zijn in onze gemeente al heel wat klimaatbomen geplant.

Klimaatverandering is een realiteit geworden die we niet meer kunnen ontkennen. Daar moeten we als gemeente ook ons groenbeheer aan aanpassen. Het Centrum Duurzaam Groen stelde een tekst op waar ze hun kijk geven op klimaatbomen. Deze tekst legt de nadruk op het belang van de keuze voor geschikte boomsoorten die tegen extreem weer kunnen. Deze visie is een van de zaken waar we ons op baseren voor de vergroening van Houthalen-Helchteren en de creatie van een duurzame leefomgeving.

Klimaatbestendige bomen

Het klimaat verandert. Dat brengt meer hittegolven, verandering in neerslagpatronen en andere extreme weersomstandigheden met zich mee. In deze context is het heel belangrijk om bomen te kiezen die zich kunnen aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden. Klimaatbomen moeten oud kunnen worden. Daarom moeten ze tegen droogte, hogere temperaturen en andere omgevingsfactoren kunnen.

Bij de keuze van klimaatbomen is het belangrijk om voor verschillende soorten bomen te kiezen. Door verschillende soorten in dezelfde straat of gebied te planten, kunnen we de verspreiding van ziektes of plagen tegengaan. Verschillende soorten bomen maken elkaar minder snel ziek. Denk maar aan de buxusmot, die grote delen van buxusplanten heeft aangetast. Maar deze mot kan andere bomen en planten niet ziek maken. Door verschillende boomsoorten te planten, kunnen we voorkomen dat een bepaalde ziekte of plaag het groen in onze gemeente gaat aantasten.

Duurzame toekomst

Bomen spelen ook een essentiële rol bij het creëren van een groen-blauw netwerk. Dat is een netwerk dat bestaat uit groene zones en water. Door de aanplant van bloeiende bomen kunnen we bovendien de leefomgeving van bestuivende insecten, vogels en kleine zoogdieren verbeteren. Dat is gunstig voor de biodiversiteit en het klimaat.

Klimaatbomen kunnen tijdens hittegolven ook een belangrijke rol spelen. In de toekomst verwachten we door de opwarming van het klimaat meer en langere hittegolven. Bomen zorgen tijdens zo een hittegolf voor meer schaduw en dus verkoeling. Daarnaast verwachten we ook meer en hevigere regenbuien. Ook daar kunnen klimaatbomen ons helpen, want ze houden veel water vast. Daardoor vermindert de kans op overstromingen.

In ieder geval zet Houthalen-Helchteren met deze visie voor klimaatbomen als leidraad zich in voor een duurzame toekomst, waarin groen een centrale rol speelt in het bevorderen van welzijn en biodiversiteit.

Klimaatboom in jouw buurt

In 2022 en 2023 werden in alle wijken van onze gemeente klimaatbomen geplant. Tijdens deze periode kregen we er 70 klimaatbomen bij.

Weet je zelf een locatie waar volgens jou een klimaatboom moet komen? Geef het dan door via www.klimaatbomeninlimburg.be/klimaatbomen-bij-jou-in-de-buurt. Wie weet staan er binnenkort dan ook een of meerdere klimaatbomen in jouw straat.

Naar top