Nieuw leven voor drukkerijgebouw RSS link

Het drukkerijgebouw op het mijnterrein wordt gerenoveerd. Dankzij het concept LIMPRESSIONS blazen we het historische drukkerijgebouw nieuw leven in. Dat doen we met de steun van Toerisme Vlaanderen. Het startschot werd op 25 januari alvast gegeven in aanwezigheid van minister Zuhal Demir.

In de eerste plaats renoveren we het drukkerijgebouw zodat het wordt hersteld in zijn oude glorie. De grootste vernieuwing in het gebouw wordt de zwevende tussenvloer, ook wel mezzanine genoemd. Met deze extra verdieping creëren we extra ruimte, waar we optimaal gebruik van willen maken. 

In het drukkerijgebouw willen we onder andere de geschiedenis van de drukkunst aan bod laten komen. Daarom zal een deel van de ruimte ingevuld worden door een collectie van klassieke drukmachines, die eigendom zijn van de familie Geelen.

LIMPRESSIONS

De drukmachines zullen deel uitmaken van het concept LIMPRESSIONS. Dat is een samenstelling van Limburg en ‘impressies’. Een impressie is een soort samenvatting, beeld of een weergave van iets. De drukmachines geven bijvoorbeeld een impressie van hoe er vroeger gedrukt werd. Met dit concept willen we het verleden, het heden en de toekomst met elkaar verbinden via verschillende van deze indrukken.

We willen bezoekers verschillende impressies geven als ze het drukkerijgebouw bezoeken. Dat doen we met behulp van twee sporen:

  • Spoor 1: Een permanente korte beleving aan het drukkerijgebouw. Een fietser of wandelaar die aan het gebouw passeert stopt even voor een korte interactie. 
  • Spoor 2: Een belevingscentrum met een expo en activiteitenaanbod in het drukkerijgebouw. We willen dat bezoekers in het drukkerijgebouw terechtkunnen bij uitbaters die in het gebouw verschillende activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld jonge kunstenaars die er hun atelier hebben en kunstvoorstellingen organiseren.

Kolenspoor

De renovatie van het drukkerijgebouw staat niet op zichzelf. Als gemeente willen we een recreatieve belevingsroute langs het Kolenspoor creëren. De bedoeling is dat de route loopt van de pastorij in Houthalen-Centrum, langs het drukkerijgebouw en de schachtbokken (die stap voor stap gerestaureerd zullen worden) via Centrum-Zuid tot aan het Pomphuis dat een attractie wordt aan de Laambroekvijvers. Hier vind je ook aansluiting op de fietssnelweg. Zo zetten we Houthalen-Helchteren als mijngemeente extra op de kaart als toeristische trekpleister. 

Gepubliceerd op vrijdag 19 januari 2024 8.06 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.