Nationale Veiligheidsraad 20 augustus

Beslissing Nationale Veiligheidsraad 20/8/2020

Coronamaatregelen voor de maand september.

Sociale bubbel

Onze sociale bubbel van vijf wordt in september nog niet uitgebreid. 

Daarnaast mag je nog steeds tot 10 vrienden en familieleden zien met respect voor de afstandsregels.

De bubbel van vijf blijft zeker tot eind september gelden. 

Onderwijs

Alle leerlingen kunnen op 1 september weer naar school, op basis van code geel dat door de regionale overheden werd bepaald. Code geel verwijst naar een situatie waar het virus nog steeds circuleert, maar onder controle is. De herstart van het schooljaar gebeurt in een voltijdse vijfdagenweek. Voor leerkrachten en leerlingen ouder dan 12 jaar blijft een mondmaskerplicht gelden. Buitenschoolse activiteiten gaan niet door. 

Voor het hoger onderwijs, dat later van start gaat, wordt er nog overleg gepleegd de komende weken.

Winkelen

Vanaf maandag 24 augustus mogen we weer met maximum twee gaan winkelen, zonder tijdslimiet. Winkels kunnen zelf beslissen om het individueel winkelen toch te behouden.

Begrafenissen

Koffietafels na begrafenissen mogen tot 50 personen.

Evenementen

De evenementensector krijgt ook weer iets meer ademruimte. Het maximaal aantal mensen toegelaten in het publiek van sportwedstrijden, theaterzalen of andere evenementen wordt weer vergroot. Concreet zullen vanaf september evenementen met 200 personen binnen weer kunnen doorgaan. In de buitenlucht gaat het om 400 personen. Het dragen van een mondmasker is nog steeds verplicht. Dit maximumaantal kan alleen worden bereikt op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en protocollen strikt worden nageleefd.

Langeafstandsrelaties

Er was al een beslissing voor getrouwde mensen, maar niet voor duurzame koppels die geen juridische band hebben. Vanaf 1 september zullen zij weer kunnen reizen om hun geliefde te zien. De koppels die in aanmerking komen zijn zij die minstens een jaar hebben samengewoond, twee jaar een relatie hebben of een kind samen hebben.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.