Beslissing nationale Veiligheidsraad 27/7 RSS link

Bijkomende maatregelen coronavirus vanaf woensdag 29 juli.

Sociale bubbel

De sociale bubbel wordt teruggeschroefd van 15 naar 5 personen per week. Een gezin mag de komende vier weken dus nog maar maximaal 5 (vaste) personen in zijn sociale bubbel toelaten. Kinderen onder de 12 jaar worden niet meegeteld bij die vijf personen.

Deze vijf personen zijn mensen buiten je gezin, met wie je contacten onderhoudt en waarbij de veiligheidsafstand niet altijd kan worden gegarandeerd. Uiteraard moet je in om het even welke situatie voorzichtig zijn. Als je in contact komt met mensen die geen deel uitmaken van deze nieuwe sociale bubbel, moet je op elk moment de veiligheidsafstand bewaren. Het is dan altijd raadzaam om een mondmasker te dragen, zelfs als dit, in die gevallen, het absoluut respect van de veilige afstand niet kan vervangen.

(Sport)evenementen

Tot nu mochten 200 mensen deelnemen aan een indoor event en 400 mensen aan een evenement in openlucht. Maar hier is de Veiligheidsraad overgegaan tot een halvering. Het aantal personen op evenementen wordt dus flink ingeperkt. Indoor worden er voortaan nog 100 mensen toegelaten, outdoor 200. Op de evenementen worden mondmaskers verplicht.

Niet-begeleide evenementen zoals uitstappen, samenscholingen of familiebijeenkomsten zijn beperkt tot 10 personen, kinderen niet meegerekend. Dit geldt ook voor recepties. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen, stages en speelpleinwerking.

Trouwfeesten

Bij trouwfeesten zullen er maximaal 100 gasten de ceremonie mogen bijwonen. Op de receptie mogen slechts 10 gasten aanwezig zijn.

Winkelen

‘Funshoppen’ is niet aan de orde. Voortaan moet je opnieuw alleen winkelen, behalve als er minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben bijzijn. Het winkelen wordt ook beperkt tot maximaal dertig minuten (behalve op afspraak).

Voor wie koopjes wil doen, is er wel goed nieuws: de solden gaan door.

Telewerken

Telewerken wordt opnieuw sterk aanbevolen.

Registratieplicht

Naast de horeca komt er nu ook een registratieplicht in sportlessen en wellnesscentra. Ook daar zal je dus je contactgegevens moeten achterlaten.

Gratis treinreizen

De maatregel om gratis treinreizen aan te bieden, wordt uitgesteld tot september. Dit is beslist om drukte op bepaalde plaatsen te voorkomen 

Gepubliceerd op maandag 27 juli 2020 19.50 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.