Waar moet je wél nog een mondmasker dragen? RSS link

Op welke plaatsen mag je je mondmasker opbergen sinds 1 oktober? En waar en wanneer moet je wél nog een mondmasker dragen? Een overzicht.

Waar verdwijnt het mondmasker vanaf 1 oktober?

 • De mondmaskerplicht verdwijnt voor leraren en leerlingen in het secundair onderwijs en leraren in het basisonderwijs in Vlaanderen.
 • Wie in Vlaanderen werkt, moet geen mondmasker meer dragen op de werkvloer. Al kan de werkgever daar zelf nog anders over beslissen.
 • Ook moeten zowel klanten als personeel geen mondmasker meer te dragen op café/restaurant, in de winkels en winkelcentra
 • Voor evenementen met minder dan 500 bezoekers binnen zijn geen coronapas of mondmaskers meer nodig. Ook de sociale afstand moet daar niet meer bewaard worden. Bij evenementen met meer dan 500 personen binnen of 750 buiten is ofwel de coronapas ofwel het mondmasker en social distancing vereist.

Waar moet ik nog een mondmasker dragen?

 • Het dragen van het mondmasker is nog verplicht op het openbaar vervoer, in het vliegtuig, in binnenruimtes van het openbaar vervoer, de treinstations en de luchthavens en bij het georganiseerd collectief vervoer.
 • Bij zowel niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten) als medische contactberoepen (tandarts, huisarts) dienen zowel de klant/patiënt als de dienstverlener een mondmasker te dragen wanneer er sprake is van direct fysiek contact en de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden.
 • Bij evenementen, grote sportwedstrijden en andere bijeenkomsten van meer dan 500 personen (zonder toepassing van het Covid Safe Ticket) dienen zowel medewerkers als organisatoren een mondmasker te dragen.
 • In zorginstellingen (zoals woonzorgcentra of ziekenhuizen) blijft het dragen van een mondmasker verplicht. 
 • Als de afstandsregel niet kan worden nageleefd, blijft het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen voor personen vanaf 13 jaar. Deze aanbeveling geldt evenwel niet voor de uitzonderingscategorieën, bijvoorbeeld personen die onder hetzelfde dak wonen en kinderen tot en met de leeftijd van 12 jaar onderling.
Gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2021 11.53 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.