Hoeve Mieneke herleeft RSS link

Woensdagvoormiddag werd het cortenstaal element van Mieneke onthuld op domein Kelchterhoef door Gedeputeerde voor Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens, Burgemeester Alain Yzermans en Jaak Beertens (de kleinzoon van Mieneke).

Deze levensgrote figuur geeft invulling aan de historische figuur Mieneke, die de laatste pachter was van de hoeve die daarom naar haar werd vernoemd.

Hoeve Mieneke werd helemaal opgeknapt. Het gemeentebestuur nam het gebouw in 2019 al onder handen maar met middelen van de provincie Limburg werd dit jaar de omgeving van de hoeve aangepakt. De Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) van het Regionaal Landschap Lage Kempen zorgde bovendien voor een educatieve ontsluiting van Hoeve Mieneke.

Bezoekers van het domein zien nu hoe het leven er in het begin van de 20ste eeuw aan toe ging. Dankzij Jaak Beertens, de kleinzoon van Mieneke, kon de omgeving van de hoeve aangelegd worden zoals het in de tijd van Mieneke was. Jaak woonde er nog tot 1952 en heeft heel wat goede herinneringen aan die tijd bij zijn grootmoeder.

De historische elementen zoals de moestuin en de waterput werden via cortenstaal elementen
gevisualiseerd.

Meer leven in de moestuin komt er dankzij Rimo. De buurtopbouworganisatie deed een oproep in de nabijgelegen wijk Meulenberg voor ‘moestuinierders’. Deze vrijwilligers onderhouden de tuin met plezier. Na 50 jaar kunnen er eindelijk terug groenten geoogst worden in de tuin.

Bezoekers die Hoeve Mieneke passeren, krijgen een goed beeld van het leven van Mieneke dankzij een infopaneel dat met de Erfgoedapp van Faro gescand kan worden voor nog meer achtergrondinfo. Met de Erfgoedapp kunnen erfgoedsites ontsloten worden zonder dat de site overladen moet worden met infoborden. De Erfgoedapp dient als het ware als digitaal verlengstuk van het infopaneel en brengt de informatie meer tot leven. 

Gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2020 14.54 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.