Maai Mei Niet RSS link

Geef je grasmaaier een maandje rust en zie planten, bloemen en insecten voor je ogen opleven. Zo leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels. Onze gemeente stapt hiermee in het project ‘Maai Mei Niet’ van het magazine Knack.

Een maand lang passen we ons groenbeheer aan door ons gras niet te maaien. Meer bloemen in het gras betekent meer bestuivers zoals hommels, bijen en vlinders. En onze inwoners kunnen ervan meegenieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte. Dit wapent onze groenpercelen beter tegen de klimaatverandering. Of hoe we met een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpen!

Sinds 2022 maait het gemeentebestuur maar 6 keer per jaar al zijn grasperken. Alleen onze speeltuinen en de grasvelden bij de woonzorgcentra maaien we nog 14 keer per jaar. Als gemeente willen we zo het goede voorbeeld geven en onze inwoners aanzetten om ook mee te doen met de actie. Als mensen zien dat de gemeente meedoet, zijn ze sneller geneigd om te zeggen om ook mee te doen, al gaat het om een paar paden in het gras. Alle beetjes helpen!

Doe jij ook mee? Lees hier wat je allemaal kan doen voor de natuur!

Maai Mei Niet is een project van Knack, met steun van KULeuven/Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur.

Maai Mei Niet wordt gevolgd door de Week van de Bij, die van 29 mei tot 5 juni plaatsvindt. De actie komt met een goede timing, net na Maai Mei Niet. Beide initiatieven hebben namelijk een gunstig effect voor de bestuivers.

De Week van de Bij richt zich dit jaar op onthardingen. In Vlaanderen wordt er steeds meer verhard, waaronder veel voortuinen met kiezels. Hoe meer verharding, hoe meer dakloze bijen. 80% van de wilde bijen leven onder de grond, dus verharding neemt hun nestplaatsen weg. 

Wilde bijen maken geen honing, maar zijn net zo belangrijk als honingbijen. Dus zonder bijen valt er veel van ons voedsel weg, denk bijvoorbeeld aan fruit of de meeste producten van landbouwgewassen. Het is al regelmatig aangetoond dat wanneer de bij uitsterft, de mens een beperkte levensduur heeft vooraleer wij ook uitsterven. Dus bij deze een warme oproep: Red de bij!

Gepubliceerd op donderdag 21 april 2022 14 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.