klimaattuincoaches

Je hebt het vast al gemerkt. Onze zomers worden steeds warmer en droger en dat heeft ook invloed op jouw tuin. De tuin is de plek bij uitstek om je te ontspannen. Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je je er het hele jaar door ‘thuis’ voelt. Dat kan door jouw tuin klimaatrobuust in te richten! Zo is je tuin weerbaar voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast. 

Wil jij jouw tuin omvormen tot zo’n klimaatrobuuste tuin waarin het altijd heerlijk vertoeven is? Dan helpen we jou daar graag mee verder! Doe beroep op een van de klimaattuincoaches en hij/zij geeft jou het nodige advies om zelf aan de slag te gaan.

Wat doet een klimaattuincoach?

Een klimaattuincoach is een ervaren tuinadviseur, die jou adviseert en begeleidt om je tuin klimaatrobuust in te richten.

De focus ligt op het beperken van verharding, zorgen voor een goede waterhuishouding, het creëren van schaduw en koeling en het aanleggen van divers (waar mogelijk inheems) groen. Daarnaast worden ook aspecten als duurzaam materiaalgebruik en onderhoud meegenomen. Maar ook wordt er bekeken wat nog kan veranderen om de tuin aantrekkelijker te maken en wat de ideale plaatsen voor bloemen en struiken zijn.

Hoe gaat de klimaattuincoach te werk?

  • Tuinbezoek: tijdens dit bezoek geeft de coach advies over een mix van grote en kleine maatregelen om jouw tuin klimaatrobuust te maken. Hij geeft o.a. tips over het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het aanleggen van een wadi. Hierbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de eigenschappen van de tuin en de wensen van de eigenaar.
  • Schriftelijk verslag en vlekkenplan: je ontvangt binnen de twee weken na het bezoek een schriftelijk verslag, met een weergave van alle tips en mogelijkheden voor de tuin en een vlekkenplan of schets van de voorgestelde aanpassingen. 
  • Informatiekrantje: je ontvangt ook een krantje met extra tips, voorbeelden en verwijzingen naar praktische fiches waarmee je zelf aan de slag kan.

Met het advies van de klimaattuincoach, het vlekkenplan en de praktische fiches kan je zelf jouw tuin klimaatrobuust (her)inrichten of gericht op zoek gaan naar ondersteuning hierbij.

Let wel! De klimaattuincoach neemt niet de plaats in van een tuinarchitect. Hij levert een schematisch plan af met mogelijke maatregelen, maar geen detailplan en geen beplantingsplan.

Voorwaarden voor een bezoek van een klimaattuincoach

Een advies van de klimaattuincoach kost 300 euro. Jouw bijdrage bedraagt 75 euro, de gemeente Houthalen-Helchteren betaalt de rest van de kostprijs.

De 75 euro wordt na het afleveren van het vlekkenplan en schriftelijk verslag gefactureerd.

Meer informatie over de klimaattuincoach, de infosessies en de praktische fiches vind je op de website van Limburgse klimaattuinen.

De klimaattuincoach is een samenwerking tussen gemeente Houthalen-Helchteren, provincie Limburg en Centrum Duurzaam Groen en kadert binnen de Green Deal Natuurlijke Tuinen.

Boek een klimaattuincoach

* Het aantal tuinbezoeken voor de periode 8/4/2023-7/4/2024 is beperkt tot 20 bezoeken (10 per jaar). Wees er dus snel bij om een bezoek te reserveren!

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.