kids-ID aanvragen

Maak een afspraak

Wat

 • Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens van je kind én zijn of haar foto.
 • Ook de namen van de ouders staan erop.
 • De gegevens zijn zichtbaar op de kaart en zijn ook opgeslagen op een elektronische chip.

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel voor reizen naar het buitenland. De kaart is:

 • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart
 • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar jij als volwassene ook gewoon met je identiteitskaart naartoe kan, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

De Kids-ID is meer dan alleen een identiteitsbewijs en reisdocument. Met de dienst 'Hallo Ouders' biedt de kaart kinderen een extra bescherming in noodgevallen. Hallo Ouders maakt het mogelijk om telefonisch contact op te nemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de kaart ook gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet. Ze kunnen zich online identificeren met hun Kids-ID en een pincode, maar ze kunnen geen documenten online tekenen.

Voor wie

 • De Kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen onder de 12 jaar.
 • Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen een kids-ID bekomen.

Procedure

Als je een Kids-ID wil aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

 • je moet het ouderlijk gezag hebben over het kind

De pasfoto die je meebrengt mag maximaal 6 maanden oud zijn en moet voldoen aan de normen van de International Civil Aviation Organization (pdf). Het is belangrijk dat het gezicht van het kind goed zichtbaar is. Het kind moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Geldigheidsduur

Een Kids-ID is altijd 3 jaar geldig. De Kids-ID blijft geldig tot de vervaldag, ook al is uw kind ondertussen 12 jaar geworden. Op die leeftijd krijgt elke Belg automatisch een elektronische identiteitskaart (eID). Kinderen die 12 jaar worden en nog een geldig Kids-ID hebben, ontvangen pas automatisch een eID op het moment dat hun kids-ID vervalt, ten laatste op de leeftijd van 14 jaar en 9 maanden.

Wat te doen bij verlies of diefstal

Is je Kids-ID gestolen? Meld dit misdrijf eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van je gemeente). Zij geven je een attest, waarmee je een nieuwe kaart bij de dienst Bevolking aanvraagt. Maak hier een afspraak voor een nieuwe Kids-ID.

Ben je de Kids-ID verloren? Dan kan je dit melden bij de dienst Bevolking. Voor de aangifte van een verloren kaart heb je geen afspraak nodig. Je oude kaart wordt meteen geblokkeerd. Maak hier een afspraak voor een nieuwe Kids-ID aan te vragen.

Opgelet! Een als gestolen of verloren gesignaleerd paspoort of Kids-ID is niet langer geldig. Zelfs als het document wordt teruggevonden, mag je het niet meer gebruiken.

Meer info over de Kids-ID.

Kids-ID aanvragen (op eigen initiatief)

 • De aanvraag gebeurt op initiatief van de ouders en is enkel verplicht als u met uw kind naar het buitenland gaat.
 • Het kind zelf moet NIET aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • U vraagt de Kids-ID aan bij het gemeentebestuur waar het kind is ingeschreven.
 • Het aanmaken van de Kids-ID duurt 2 tot 3 weken. In drukke periodes kan de aanmaaktermijn oplopen. Vraag de Kids-ID dus tijdig aan, best een maand voor u op reis vertrekt.
 • Wie te laat aanvraagt, kan nog rekenen op een spoedprocedure, maar de kosten voor die procedure zijn hoger. Neem voor de spoedprocedure zo snel mogelijk contact op met uw gemeente.

Belgische kinderen in het buitenland

Belgische kinderen jonger dan 12 jaar die in het buitenland wonen kunnen een Kids-ID krijgen bij de Belgische consulaire beroepspost waar ze zijn ingeschreven. De levertermijn is wel langer.

Bedrag

Wij aanvaarden enkel betalingen met bankkaart en payconiq (geen cash).

 • Gewone procedure: 6,70 euro (verwerkingstijd 2 à 3 weken)
 • Spoedprocedure met levering in de gemeente: 91,90 euro (bestelling vóór 15 uur, levering werkdag na bestelling tijdens openingsuren van het NAC)
 • Spoedprocedure met gecentraliseerde levering in Brussel: 124,40 euro (bestelling vóór 15 uur, levering werkdag na bestelling tijdens openingsuren van het centraal bureau, FOD Binnenlandse Zaken - Park Atrium - Koloniënstraat 11 - 1000 Brussel, ook op zaterdagochtend)

Wat meebrengen

Bij de aanvraag van een Kids-ID breng je de volgende zaken mee:

 • elektronische identiteitskaart (eID) van de ouder die de Kids-ID aanvraagt
 • oude Kids-ID van het kind of ISI+ kaart 
 • 1 recente kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud) van het kind die voldoet aan de voorwaarden voor pasfoto's.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.