Houthalen-Helchteren investeert in zonnepanelen RSS link

Onze gemeente bouwt één van de grootste PV-installaties op een gemeentelijk gebouw in Limburg. Het NAC centraliseert sinds 2012 alle diensten van het gemeentebestuur van onze gemeente.

Het schepencollege besliste onlangs om via een samenwerking met Fluvius een energiebesparing te realiseren door het optimaliseren van het elektriciteitsverbruik. Hiervoor laat de gemeente PV-panelen op het dak van het NAC leggen. 

Het schepencollege (= directie AGB Masterplan) gaf goedkeuring aan de kaderovereenkomst en het financieel voorstel voor de opdracht van het plaatsen van zonnepanelen via Fluvius.

Het basisprincipe bij het ontwerp van het gebouw was eerst de energievraag zoveel mogelijk beperken. Pas daarna zou bekeken worden hoe aan de resterende vraag zo efficiënt mogelijk zou voldaan kunnen worden.

Het NAC wordt verwarmd en gekoeld door middel van een Koude Warmte Opslag-systeem (KWO). Hierbij wordt via twee bronnen water uit de bodem opgepompt en gebruikt om het gebouw te koelen of te verwarmen.

Het elektriciteitsverbruik is momenteel iets meer dan 1,2 miljoen kWh, maar er wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstof. Er is al nagenoeg geen lokale uitstoot van C02! Dit was trouwens een ecologische doelstelling van het NAC.

Om het verbruik te compenseren, worden er ongeveer 1200 panelen van elk 340 Wattpiek op het bestaande extensief groendak gelegd. De volledige PV-installatie is goed voor zo’n 414 kiloWattpiek.

De totale investering bedraagt ongeveer 466 000 euro, exclusief btw. Op 5 à 6 jaar is de investering terugverdiend. De prijs omvat:

  • investeringswerken zoals vervat in de overeenkomst;
  • projectcoördinatie;
  • veiligheidscoördinatie: er zal door de distributienetbeheerder een veiligheidscoördinator worden aangesteld voor de werken ten behoeve van de projecten die door Fluvius in opdracht worden gegeven. De prijs hiervoor is inbegrepen.

De productie van groene stroom zal ongeveer 350 000 kWh bedragen of het verbruik van ongeveer 100 huishoudens. We verwachten dat we 86% van de groenestroomproductie onmiddellijk zullen kunnen gebruiken en slechts 14% terug op het net moeten injecteren.
Jaarlijkse zullen we 67 ton aan CO2 besparen wat overeenkomt met ongeveer 5 hectare bos! We verminderen onze elektriciteitsfactuur met maar liefst 25% of zo’n 58 000 euro (excl. btw) per jaar! Samen sterk voor het klimaat!

Gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2021 9.27 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.