financiën

💡 Wat als je tijdelijk werkloos bent door het coronavirus? Moet je je hypotheek of persoonlijke leningen nog betalen?

Tot 30 september moeten tijdelijk werkloze Belgen geen leningen meer terugbetalen en nieuwe kredieten zijn mogelijk. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met je bank.

💡 Dienen documenten i.v.m. tijdelijke werkloosheid nog steeds afgestempeld te worden door de gemeente?

Voor wat betreft de tijdelijke werkloosheid ten gevolge van het coronavirus, werd de procedure sterk vereenvoudigd. Informatie hierover is terug te vinden op de website van de RVA.

💡 Mag een tijdelijke werkloosheid gecombineerd worden met andere activiteiten?

Wegens uitzonderlijke omstandigheden is het toegestaan om van 13 maart tot 13 juni 2020 de tijdelijke werkloosheidsuitkering te combineren met een andere activiteit (vrijwilligerswerk, aanvullende activiteit). Uitzendkrachten die normaal gesproken bij één en dezelfde gebruiker in dienst zouden blijven, kunnen bij wijze van uitzondering ook tot tijdelijke werkloosheid worden toegelaten tijdens de onderbreking van de activiteit door COVID-19 indien de contractuele band met de uitzendkracht wordt gehandhaafd.

💡 Mag de Nationale Bank openblijven?

Ja, de Nationale Bank blijft functioneren. De maatregelen van social distance worden maximaal gerespecteerd. De loketten zijn gesloten.

💡 Verliezen bedrijven die als niet-essentieel worden beschouwd en die niet mogen openblijven, maar die besluiten om noodverkopen via e-commerce aan te bieden, hun premies?

De hinderpremie wordt toegekend aan ondernemingen die verplicht gesloten zijn ten gevolge van de COVID-19 maatregelen, en waarbij hun locatie gesloten is. Zij kunnen nog online producten verkopen. Alle info met betrekking tot de hinderpremie.

💡 Mogen verzekeringskantoren openblijven?

Ja, maar ze worden aangemoedigd internet en telefonie te gebruiken om hun activiteiten voort te zetten.

💡 Mag een verzekeringsexpert zich ter plaatse begeven?

Ja, dit wordt niet aanbevolen behalve voor dringende zaken, de social distance maatregelen worden maximaal in acht genomen.

💡 Wat met banken en postkantoren?

Deze diensten maken deel uit van de uitzonderingen die mogen openblijven tijdens hun normale openingsuren, mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

💡 Mogen wisselkantoren en kantoren voor internationale geldtransferts openblijven?

Deze diensten mogen openblijven, mits inachtneming van de social distancing maatregelen. Het internationaal betaalverkeer moet gegarandeerd blijven.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.