We werken aan een fietsveilige verbinding RSS link

Stad Peer en onze gemeente hebben de handen in elkaar geslagen om van de Helchterensedijk en de Peersedijk een fietsveilige verbinding te maken. We hebben de plannen voor een veilige fietsverbinding gelanceerd in het najaar 2021, waarna we ons oor te luisteren hebben gelegd bij bewoners in de buurt.

We kunnen nu aan de slag met de aanleg van een fietsveilige verbinding tussen Peer en Houthalen-Helchteren, tussen Peer en Wijchmaal en vanuit Linde richting Hechtel-Eksel.

ONTRADENDE MAATREGELEN EN AFSLUITEN VAN WEGEN

We pakken dit project aan in verschillende fasen. We maken een combinatie van ontradende maatregelen zoals een verlaging van de maximum snelheid, de plaatsing van een trajectcontrole en het invoeren van een tonnagebeperking en het afsluiten van bepaalde wegen voor doorgaand verkeer. We maken hiervoor gebruik van een tractorsluis waardoor fietsers en landbouwvoertuigen nog wel kunnen passeren. Op die manier werken we aan de veiligheid op de Helchterensedijk en omgeving, maar blijft plaatselijk verkeer tussen de dorpen toch mogelijk.

PARTICIPATIE EN EVALUATIE

We benadrukken dat de maatregelen die genomen worden ervoor moeten zorgen dat de Helchterensedijk en omgeving veilig en leefbaar blijft voor alle weggebruikers. “De maatregelen zijn onder meer het resultaat van participatie met de buurtbewoners en reacties van gebruikers. We vinden het belangrijk om ook in de toekomst de ervaringen van bewoners en gebruikers te kennen en daarom zetten we in op een permanente evaluatie.

PROJECT IN FASEN

De aanleg van een fietsveilige verbinding gebeurt in verschillende fasen.

Fase 1: juni 2023

TRACTORSLUIS IN DE HOUTESTRAAT

We plaatsen een tractorsluis op de Houtestraat tussen de Helchterensedijk en de Limboschstraat. Hierdoor sluiten we de weg af voor doorgaand verkeer. Fietsers en landbouwvoertuigen kunnen nog wel passeren.

AANPASSEN VAN DE MAXIMUM SNELHEID

We verlagen de maximum snelheid in de Houtestraat, Helchterensedijk, Gehucht, Elsevaart, Bovenstestraat en Driehoevenstraat naar 50 km/ uur. Hierdoor creëren we een veiliger samengaan van gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer. De politie zal extra controles uitvoeren op het naleven van de snelheid.

INVOEREN VAN EEN TONNAGEBEPERKING

We voeren een tonnagebeperking van max. 5,5 ton in op de Lindebosstraat, Grote Hoefstraat, Heihuiskens, Lindeveld, Grotstraat, Dieweg, Hoogeng, Hoppestraat, Heekskestraat, Erfkensstraat, Hogedries, Lookstraat, Cromstraat en Driekoningenplein. Op die manier weren we het zware vervoer in deze straten en maken we ze weer wat veiliger.

Fase 2: vanaf het najaar 2023

HERSTELLING VAN HET WEGDEK VAN DE HOUTESTRAAT

We vernieuwen de Houtestraat, tussen de Helchterensedijk en de Achterstraat. We kiezen voor een nieuw wegdek, waardoor het plaatselijke verkeer, het fietsverkeer en het landbouwverkeer vlot en veilig kan verlopen.

Tijdens de fasen 1 en 2 zetten we permanent in op evaluatie en controle.

Fase 3: 2024

PLAATSEN VAN EEN TRAJECTCONTROLE OP DE HELCHTERENSEDIJK EN DE TETTELSTRAAT

We plaatsen een trajectcontrole op de Helchterensedijk en de Tettelstraat. Op die manier kunnen we de snelheid op deze wegen controleren en worden overtreders beboet.

Fase 4: 2025

SAMEN AAN DE SLAG VOOR EEN BELEVINGSVOLLE HELCHTERENSEDIJK

Door het verlagen van de snelheid op de Helchterensedijk, krijgt de fietser een veilige fietsverbinding tussen Peer-centrum, Houthalen-Helchteren, de fietsknooppunten en de verschillende recreatiemogelijkheden. Samen met de bewoners en gebruikers gaan we aan de slag voor het creëren van een fietsverbinding in harmonie met de omgeving. We denken aan vergroening, een extra rustpunt, een speelbos en een uitbreiding van het knooppuntennetwerk voor wandelaars en ruiters. Tijdens deze fase vernieuwen we ook het wegdek van de Helchterensedijk.

Bijkomende fase – in optie

ALGEMENE EVALUATIE

De ingrepen in de fasen 1 tot en met 4 moeten ervoor zorgen dat de veiligheid op de Helchterensedijk en omgeving verbetert. We gaan voor een algemene evaluatie en wanneer het nodig is, kunnen we in een bijkomende fase een extra tractorsluis in de Helchterensedijk aanleggen.

Meer info vind je hier

Gepubliceerd op vrijdag 12 mei 2023 9 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.