Vier de duurzame toekomst tijdens Festival Retour

Breng jij je oude spullen al eens naar de kringloopwinkel? Pik je daar dan meteen een leuk tweedehandsboek of bijzettafeltje mee? Dan ben je al een beetje vertrouwd met de circulaire economie. Want daarover gaat het: van kopen en weggooien naar hergebruiken, repareren en delen. Een beetje zoals vroeger? Ja, maar met een moderne twist. Ontdek het tijdens Festival Retour van 20 tot 28 oktober. 

Herinner jij je nog de tijd dat je met een scheur in je jas naar de kleermaker ging? Of met een kapotte radio naar een elektricien? Tegenwoordig lossen de meesten van ons dat anders op: we kopen gewoon nieuwe spullen. We gooien de oude op de afvalberg.

Gemakkelijk. Maar niet bepaald duurzaam. Want voor zo’n levensstijl zijn veel grondstoffen nodig. Die massale ontginning weegt zwaar op mens en milieu. Bovendien geraakt onze voorraad olie en andere natuurlijke hulpbronnen stilaan op.

Minder is meer
De oplossing? Consuminderen. Laat repareren wat niet meer werkt. Doe aan ruilhandel in plaats van voortdurend nieuwe dingen te kopen. Deel je auto of wasmachine met je buren. Schenk wat je niet meer gebruikt een tweede leven via de kringwinkel, weggeefpleintjes, ruilkastjes, ... Dat is goedkoper, duurzamer én leuker. Bovendien is het sociaal rechtvaardiger, want het zorgt voor extra werkgelegenheid in eigen streek.

Ben je klaar om mee te draaien in de circulaire economie? Maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Tijdens de week van 20 tot 28 oktober heeft de Week van de Circulaire Economie plaats. Dan zet de provincie Limburg samen met de lokale besturen bestaande en nieuwe initiatieven in de kijker onder de noemer Festival Retour. Kruis dus alvast deze data aan in je agenda! 

Rondje circulaire economie

Festival Retour start op zaterdag 20 oktober met de Dag van de Kringwinkel. Daarna ontdek je een hele week lang wat de circulaire economie in de praktijk inhoudt. Op verschillende locaties in Limburg ben je welkom om kennis te maken met ruilkastjes, spelotheken, weggeefpleintjes, verpakkingsvrije winkels, …

Meer info op festivalretour.be