Wie komt in aanmerking voor de extra prik? RSS link

Om personen met een verminderde immuniteit en wie ouder is dan 65 jaar nog beter te beschermen, worden zij binnenkort uitgenodigd voor een derde coronaprik.

Wie komt in aanmerking voor de extra prik?

Eerst en vooral al wie ouder is dan 65 jaar of wie een verminderde weerstand heeft door ziekte/behandeling. Deze uitnodigingen verlopen volgens leeftijd.

Heb je een verminderde immuniteit door ziekte en/of behandeling en kreeg je nog geen uitnodiging? Contacteer je huisarts.

Bewoners van rusthuizen krijgen hun prik ter plaatse. Dat geldt ook voor wie in assistentiewoningen, dagverzorgingscentra en psychogeriatrische centra woont. Zij mogen ook zelf naar het vaccinatiecentrum komen.

Wat is nu het verschil tussen een boosterprik en een derde prik?

  • Boosterprik: voor wie ouder is dan 65 jaar is, houdt rekening met wachttijd van 4minstens 4 maanden na de tweede prik van het AstraZeneca-vaccin of de enige prik van het Johnson & Johnson-vaccin, en minstens 6 maanden na de tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin.
  • Derde prik: voor wie een verminderde werking van het immuunsysteem heeft en iedereen ouder dan 85 jaar, houdt geen rekening met wachttijd van 4-6 maanden ten opzichte van vorige prik

Is dit verplicht?

De extra prik is niet verplicht omdat vaccinatie tegen COVID-19 niet verplicht is. Vaccinatie is wel sterk aanbevolen, ook de extra prik. Vaccineren helpt ons het normale leven te behouden. Zeker in de wintermaanden wanneer iedereen elkaar weer meer binnen ontmoet. 

Heeft de extra vaccinatie gevolgen voor het vaccinatiecertificaat?

Personen die een extra vaccinatiedosis kregen zullen een extra vaccinatiecertificaat ontvangen, maar het certificaat van de basisvaccinatie (1e en 2e prik) blijft geldig als bewijs van volledige vaccinatie. Ook een weigering van de extra prik heeft geen invloed op de certificaten van de vorige vaccinatie. 

Aangezien een certificaat slechts geldig is 14 dagen na de vaccinatiedatum, kan in de tussentijd het certificaat van de basisvaccinatie gebruikt worden. Na 14 dagen kan ook het certificaat van de extra prik voorgelegd worden. Dit zal dan een langere geldigheidsduur hebben.

Ben je pas 12 jaar en kreeg je daarom geen uitnodiging?

  • Wie net 12 jaar is, krijgt een uitnodiging voor het Pfizer-vaccin.
  • Hiervoor is begeleiding of een ondertekenende toestemmingsbrief van (pleeg-)ouders nodig.

Lees er meer over op www.laatjevaccineren.be

Gepubliceerd op dinsdag 9 november 2021 11.07 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen
  • Opgelet: mondmaskers zijn vanaf nu terug verplicht in het NAC

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.