europees digitaal coronacertificaat

Reizen binnen de Europese Unie zal vanaf 1 juli eenvoudiger gaan met het Europese coronacertificaat. Het geeft aan of iemand gevaccineerd is, corona al heeft doorgemaakt of een negatieve test heeft afgelegd. 

Wat is het coronacertificaat?

Om te voorkomen dat alle Europese landen andere regels hanteren voor toeristen en bezoekers, werd een Europees coronacertificaat ontwikkeld. Dit zal in alle landen van de Europese Unie aanvaard worden en zorgt ervoor dat je probleemloos de grens kunt oversteken. 

Wie kan het coronacertificaat krijgen?

Om een certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van de volgende voorwaarden voldoen:
  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen vragen het bewijs van een volledige vaccinatie, maar voor sommige landen volstaat één prik van eender welk vaccin als vaccinatiebewijs. Sommige landen leggen ook een extra wachtperiode op, meestal van twee weken na de laatste prik.
  • Genezen van coronabesmetting. Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit certificaat is voor de meeste landen 180 dagen geldig.
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur. Wie van deze optie gebruik maakt en een rondreis maakt van land naar land, moet opnieuw een test afleggen om naar een volgend land te kunnen reizen als de test ondertussen ouder is dan 72 uur. 

Het certificaat is verkrijgbaar voor alle inwoners van de Europese Unie van 6 jaar of ouder. Kinderen die jonger zijn dan 6 jaar hebben geen coronacertificaat nodig.

Waar kun je het krijgen?

Het coronacertificaat is opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op Covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je op weekdagen tussen 9 en 19 uur naar het nummer 078 78 78 50. Hou wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van 1 week.

Hoeveel kost een coronacertificaat?

Het coronacertificaat is gratis.

Voor welke landen geldt het?

Je kunt het coronacertificaat gebruiken vanaf 1 juli voor reizen naar alle landen van de Europese Unie. Reis je buiten Europa, dan kun je het certificaat niet gebruiken. Tot 1 juli mogen Europese landen zelf beslissen of ze het coronacertificaat al gebruiken of niet.

Veelgestelde vragen

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.