Erfgoeddag 2023 wordt Beestig! RSS link

Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Dit jaar wordt de erfgoeddag Beestig!

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april kom je gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen.. 

Programma Houthalen-Helchteren

Arme schapen: zo beestig actueel!

Schapen komen de laatste jaren vaak in het nieuws omdat de wolf het vooral op hen gemunt heeft. Het rijke heemkundige krantenarchief vertelt alles over het lot van onze schapen en toont aan dat ze deel uitmaken van ons landbouwerfgoed. Want dat schapen belangrijk waren en nog steeds zijn zal niemand ontkennen. Ze leveren melk, kaas, vlees en wol.

De producten van het schaap zijn beestig mooi! Je kan oneindig veel leuke dingen maken met wol, zoals bloemen, hoedjes, draagtasjes, dierenfiguren,… We demonstreren de verschillende technieken in twee sessies: de eerste om 15 uur en de tweede om 16.30 uur. Heel wat kant- en klare spulletjes zullen je zeker inspireren om daarna zelf aan de slag te gaan!

Wie weet kom je in de pastorijtuin oog in oog te staan met een écht schaap?

Wie?
Geschied- en Heemkundige Kring de Klonkviool

Waar?
Oude Pastorij, Pastorijstraat 13

Uur?
15-18 uur

Het spookt op Ter Dolen

Rovers op vliegende bokken, behekste katten, weerwolven, ronddolende paardenkoetsen, betoverde ratten en muizen, op hol geslagen paarden in de lucht, de kwade hond...: dieren zijn goed vertegenwoordigd in de vele volksverhalen uit de Kempen!
Een bloemlezing uit die volksverhalen wordt afgewisseld met liedjes en gedichten over de genoemde thema's.

Wie?
Erfgoedwerking Helchteren

Waar?
De Roepsteen, Sint-Trudoplein 12

Uur?
10-10.45 uur en 14-14.45 uur

Hang het beest uit in Kelchterhoef

Bijen en schapen zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Hengelhoef. Voor deze editie van Erfgoeddag kan je de bijenmobiel bezoeken en demonstreert een imker je alles over bijenhouden, honing, en het nut van bijen in de natuur. Wil je echt het beest uithangen? Dan kan je terecht op de heide, om die te helpen beheren. Net zoals onze heideschapen dat doen.

Wie?
Limburgs Landschap vzw

Waar?
Bezoekerscentrum Hengelhoef, Hengelhoefdreef 6

Uur?
14-16 uur

Reserveren voor deze activiteit moet voor maandag 17 april, via hengelhoef@limburgs-landschap.be.

Van ‘klamper’ tot buizerd

Milieugroep De Mangelbeek brengt het verhaal van 50 jaar vogelwaarneming in Helchteren.
Niet alleen over de korhaan en de wulp, maar ook over stelende raven, pratende eksters, stinkende koppen, rovende gaaien, tierelierende leeuwerikken...
Wat zijn hun dialectnamen en welke rol spelen zij in de volkskunde en volksverhalen?
De lezing wordt aangevuld met gedichten en liedjes.

Wie?
Milieugroep De Mangelbeek

Waar?
De Roepsteen, Sint-Trudoplein 12

Hoe laat?
11-11.45 uur en 15-15.45 uur

Gepubliceerd op maandag 13 maart 2023 9 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.