Eerste biomassaplein in Vlaanderen bij ons geopend RSS link

Het ‘Biomassaplein’ wil een eerste Limburgs verzamelplein zijn voor kwaliteitsvolle biomassastromen uit landschapsbeheer. Het biomassaplein bevindt zich tegen de grens met Hechtel-Eksel, in de buurt van de Bungalowstraat.

Voor de productie worden bestaande landschapselementen zoals de typische houtkanten in de Limburgse Kempen opnieuw in hakhoutbeheer genomen. Deze traditionele snoeimethode zet bomen laag op de stam af. Zo neemt de variatie in het landschap, waar soorten zoals bv. de geelgors of de hageheld van afhankelijk zijn, weer toe. 

Het resultaat - houtsnippers - zal de komende jaren in belang toenemen als bron voor het opwekken van warmte en energie. Omdat we lokaal oogsten is er slechts een beperkt transport nodig. Houtsnippers uit lokale houtkanten betekenen dan ook een uitstoot van 9x minder CO2 dan stookolie (gerekend over de volledige levenscyclus van de brandstof). 

Het biomassaplein wordt als coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk opgericht in een samenwerking tussen de Provincie Limburg, Bionerga, Nuhma en het Regionaal Landschap Lage Kempen. 

Gepubliceerd op donderdag 8 februari 2018 16.13 u.