Tips voor diefstalpreventie RSS link

Traditioneel stijgt het aantal woninginbraken van zodra het 's avonds sneller donker wordt. Neem je voorzorgen en doe aan diefstalpreventie.

Sluit altijd alle ramen en deuren als je niet thuis bent, ook als je maar even weg bent

Zelfs al ben je maar even weg, sluit alle ramen en deuren. Ook het toiletraam en de achterdeur. Trek de deur niet zomaar dicht maar doe ze op slot. Ramen op kiepstand en vliegenramen zijn kinderspel voor inbrekers. Sluit kelderroosters en hekken met een kettingslot. Hoe meer moeite een inbreker moet doen, hoe kleiner de kans dat hij toeslaat.

Geef je huis een bewoonde indruk als je afwezig bent

Laat je verlichting branden met een tijdschakelaar. Ben je langere tijd afwezig? Vraag dan aan buren, vrienden of familie om de brievenbus leeg te maken of gordijnen open en dicht te doen. Post niet op sociale media dat je met vakantie bent.

Zorg dat je woning goed verlicht is

Plaats goede binnen- en buitenverlichting. Installeer een spot met bewegingssensor die aanspringt als er iemand aan de deur staat of de tuin betreedt.

Leg sleutels op een veilige plaats

Verstop je sleutels niet onder de deurmat of bloempot. Laat sleutels ook niet aan de binnenkant van de ramen en deuren steken.

Sluit je aan bij het BuurtPreventieNetwerk (BPN) van jouw wijk (WhatsApp-groep)

Als inwoner van onze gemeente kan je je aansluiten bij een WhatsApp-groep om het veiligheidsgevoel in jouw straat, wijk of buurt te vergroten. Wanneer iemand in de WhatsApp-groep iets verdachts ziet of hoort, kan dit eenvoudig gemeld worden naar de buurtbewoners toe. Hoe je je aansluit bij dit BuurtPreventieNetwerk vind je terug op deze pagina

Zorg voor sociale controle

Laat je buren, vrienden, familie in een oogje in het zeil te houden wanneer je een tijdje niet thuis bent.

Laat nooit onbekenden binnen in een appartementsgebouw

Doe nooit zomaar de voordeur open via je parlofoon als er beneden wordt aangebeld. Informeer eerst wie aanbelt. Laat nooit onbekenden mee binnen in de inkomhal. Laat nooit bezoek voor de buren binnen. Als de buren thuis zijn, zullen ze zelf hun bezoek wel binnen laten.

Ruim op rond je woning

Laat geen ladders, tuinmeubelen of gereedschap rondslingeren. Inbrekers maken er handig gebruik van. Sluit je tuinhuis af met een degelijk slot.

Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht

Zorg dat inbrekers niet kunnen binnenkijken. Berg waardevolle spullen steeds op. Berg juwelen en andere waardevolle spullen op in een muur- of vloerkluis. Noteer de serienummers en maak foto’s van waardevolle spullen. Dat is handig als je aangifte doet bij de politie.

Doe beroep op onze diefstalpreventieadviseur

Weet je niet waar te beginnen? Doe een beroep op de diefstalpreventieadviseur van onze gemeente. Hij komt gratis naar jou toe om de zwakke punten in de beveiliging van je woning te analyseren en geeft je aanbevelingen om de risico's te beperken. Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wenst toe te passen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis

Je kan een afspraak met onze diefstalpreventieadviseur via preventie@houthalen-helchteren.be

Iets verdacht gezien? Bel de politie

Zie je personen die zich verdacht gedragen of die net iets te veel interesse hebben in het huis van je buren? Gedragen onbekenden zich verdacht in je appartementsgebouw? Belt iemand bij je aan met een smoes of list? Bel dan onmiddellijk de politie op het nummer 101.


Op volgende websites vind je meer diefstalpreventietips

www.genk.be/veilige-woning

www.besafe.be/nl/diefstal

Gepubliceerd op maandag 21 november 2022 9 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.