De Peersedijk: sluipweg naar Peer wordt waardevolle verbinding RSS link

Het Gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en het Stadsbestuur van Peer slaan de handen in elkaar om van de Helchterensedijk en de Peersedijk een fietsveilige verbinding te maken. Daarom werken ze een belevingsvolle en veilige route uit.

De Peersedijk is momenteel een veel gebruikte sluipweg met zeer hoge gemeten snelheden. Deze snelheden maken het gevaarlijk voor de actieve weggebruikers. Door het afsluiten van de Helchterensedijk en de Peersedijk voor gemotoriseerd verkeer, krijgt de fietser een veilige fietsverbinding tussen het centrum van Peer, Houthalen-Helchteren, de fietsknooppunten en de verschillende recreatiemogelijkheden. 

Na studiewerk en overleg met de stad Peer is gebleken dat het plaatsen van een tractorsluis de beste oplossing is om het doorgaand verkeer volledig te weren. Door deze ingreep kan het een veelgebruikte functionele route worden voor wandelaars, fietsers en andere rustige vervoersmiddelen…

Ook kunnen er op deze manier aansluitingen gemaakt worden op twee belangrijke toeristische accommodaties (Molenheide en Center Parcs), het historisch centrum van Peer, het Dommelhuis, toekomstig Dommelpark, Ter Dolen, Kelchterhoef (en verderop Hengelhoef en Bokrijk), Bosland (oa. Fietsen door de Bomen), …

Naast het gebruik door de trage weggebruiker, blijft het ook een belangrijke verbinding voor landbouwvoertuigen en als ontsluiting van de lokale bewoners, weliswaar binnen een snelheidsregime van 30 km/u, zodat iedereen zich steeds in veilige omstandigheden kan verplaatsen.

Het gemeentebestuur heeft dan ook besloten de tractorsluis te plaatsen op 1/12/2021 en tijdig deze geblokkeerde doorgang te signaleren. In de zomer van 2022 zal dan de route zelf heraangelegd en verbeterd worden.

Herbestemming Helchterensedijk & Peersedijk

Gepubliceerd op dinsdag 21 september 2021 9.56 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.