contactonderzoek

Om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, is het belangrijk om snel te weten wie besmet is en met wie deze persoon recent nog contact had. Door dergelijke contactopvolging kunnen we er samen voor zorgen dat het coronavirus niet opnieuw kan opflakkeren.
Thuis blijven bij ziekte en de dokter bellen
  • Heb je klachten zoals hoesten, pijn aan de borst, verlies van reuk of smaak, koorts …? Dan kan je besmet zijn. Blijf meteen thuis zodat je geen contact meer hebt met andere mensen.
  • Bel jouw huisarts. Die geeft advies en zegt je of en waar je getest kan worden.
  • Jouw huisarts brengt de bevoegde instanties op de hoogte zodat contactopvolging snel kan starten.
  • Maak intussen al een lijstje van de mensen met wie je contact hebt gehad vanaf 2 dagen voor je symptomen vertoonde tot het moment dat je jezelf isoleerde. Noteer naast hun naam ook telefoonnummer, adres, geboortedatum en e-mailadres.

Contactopvolging: je wordt gebeld of krijgt een huisbezoek

  • Zegt jouw test of dokter dat je COVID-19 hebt? De contactopvolging start. Een medewerker van de Vlaamse overheid belt jou op. Als het niet past, spreek je een ander moment af.
  • De contactonderzoekers van de Vlaamse overheid kunnen jou opbellen met het nummer 02 214 19 19. U kan ook sms-berichten ontvangen van het nummer 8811.
  • De medewerker stelt jou een aantal vragen om een lijstje te maken met wie je contact gehad hebt. Je kan zelf ook vragen stellen. Voor elk contact wordt gevraagd hoe lang en van hoe dichtbij dat contact was om het risico voor die contactpersoon in te schatten. Men gaat niet alleen na met wie je in contact geweest bent, maar ook waar je geweest bent.
  • Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Zo kunnen verdere besmettingen beperkt worden.

Jouw contactpersonen krijgen advies

Mensen die met een besmette persoon in contact zijn gekomen worden opgebeld (of bezocht). Ze krijgen advies wat ze moeten doen om geen andere mensen ziek te maken. De naam van de besmette persoon wordt niet verteld. Contactpersonen met een hoger risico worden meteen getest.

Contactopvolging voor élke burger

Bij een bezoek aan horeca, wellnesscentra en de markt dien je jouw gegevens achter te laten voor het contactonderzoek. 

Vragen over contactopvolging?

Stel jouw vragen via het algemene COVID-19-infonummer op tel. 0800 14 689 of via info-coronavirus@health.fgov.be.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.