composteren

Wat? 

Goede compost bevat veel organisch materiaal wat het humusgehalte in de bodem doet stijgen. Compost bevat ook voedende bestanddelen. Beide zijn van belang voor de planten in je tuin. Deze hebben voedsel nodig om te groeien. Het organisch materiaal geeft een kruimelstructuur aan de bodem. Bij dit proces speelt het leven in de bodem een belangrijke rol. Meest bekend zijn de wormen.
Ze verbinden in hun spijsverteringsstelsel compost en bodemdeeltjes tot de grondkruimels. Die voorzien de bodem van voedsel, water en lucht. Dat zijn 3 essentiële elementen voor de plantengroei. De wormen graven ook diepe gangen in de bodem waarlangs overtollig water afgevoerd wordt. Uit onderzoek blijkt daarenboven dat compost bij de bestrijding van planten en ziektes doeltreffender is dan ander organisch materiaal.

Een gezonde tuingrond bevat best 5 tot 10% organische stof. Een jaarlijkse laag compost van 1 tot 3 cm op de borders, rond de bomen en struiken, onder de haag en in de moestuin is daarom geen overbodige luxe.

Waar kan ik terecht? 

Wens je meer te weten over composteren, dan kan je terecht bij een van onze compostmeesters.

De compostmeesters zijn enthousiaste vrijwilligers die zich inzetten om de Helden bevolking te stimuleren om te composteren. De compostmeesters hebben allemaal een opleiding gevolgd bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).

Kostprijs? 

Om het composteren te bevorderen, kan je op het recyclagepark van Limburg.net compostvaten en compostbakken aankopen tegen een gunstige prijs.