Wat?
Thuiscomposteren is niet alleen goed voor het milieu, eens je de kneepjes kent, spaar je al gauw heel wat tijd én geld uit. Allerhande micro-organismen en kleine ongewervelden doen immers het werk voor jou. Hiervoor hebben ze maar drie dingen nodig: voedsel, vocht en lucht.
Wat mag bij het compost?
Goed composteerbaar | Niet composteerbaar |
Schillen van fruit, doppen van noten | Visgraten |
Resten van ongekookte groenten | Botjes |
Haagscheersel | Mosselschelpen |
Theebladeren of theezakjes (van papier) | Charcuterie |
Koffiedik, met of zonder papieren filter | Gebakken vlees |
Snijbloemen, kamerplanten | Broodresten |
Hooi en stro | Kaasresten |
Bladeren en naalden van bomen | Gekookte groenten |
Turf en potgrond | Pasta |
Uitwerpselen planteneters (konijn) en vogels | Houtskool, as |
Loof en/of wortels van allerlei groenten | Kattenbakvulling |
Onkruid, grasmaaisel | Uitwerpselen mens en vleeseters (hond, kat) |
Niet-doorlevende planten | Dierlijk afval en beenderen |
Versnipperd snoeihout | Saus, vet en olie |
Zieke planten | Zand, grond |
Composthoop, -bak of -vat?
Thuiscomposteren kun je op verschillende manieren doen. Het kan via een gewone composthoop of je kan gebruik maken van: een compostvat, compostbak of composthoop.
Om het composteren te bevorderen, kan je op het recyclagepark van Limburg.net compostvaten en compostbakken aankopen tegen een gunstige prijs.
Composthoop | Compostbak | Compostvat | |
Omvang tuin | groot | gemiddeld tot groot | klein |
Plaatsing | schaduw | uit de wind, schaduw | zon |
Opmerkingen | randen kunnen snel uitdrogen | propere manier |
Meer informatie over composteren kan je terugvinden op de website van Limburg.net