Met de ondertekening van het charter Naar een toegankelijke gemeente zet onze gemeente de volgende stap, in samenwerking met Inter (Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid).
Een G-sportdag, mensen met een beperking die gratis attracties op de kermis mogen doen, een digipunt in de bibliotheek, een traject rond e-inclusie,… De laatste jaren heeft Houthalen-Helchteren al heel wat stappen gezet om zoveel mogelijk doelgroepen te bereiken. Vandaag zetten de verschillende teams van het gemeentebestuur dan ook al in op 8 belangrijke Bs: bereikbaarheid, beschikbaarheid, betaalbaarheid, bruikbaarheid, begrijpbaarheid, betrouwbaarheid, bekendheid en betreedbaarheid. Maar met de ondertekening van het charter Naar een toegankelijke gemeente zet het gemeentebestuur de volgende stap.
Wat is een toegankelijke gemeente?
Een toegankelijke gemeente is een plaats waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot gebouwen, openbare ruimtes, dienstverlening en communicatie. Hier kan iedereen comfortabel wonen, leren, werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen. En dat ongeacht leeftijd, mogelijkheden of culturele achtergrond.
Gelijke kansen
Houthalen-Helchteren erkent de cruciale rol van toegankelijkheid in het bevorderen van gelijke kansen voor alle inwoners en bezoekers. Om dat te realiseren zet het gemeentebestuur resoluut in op een structurele aanpak. Dit houdt in dat bij de start van elk nieuw project grondig wordt nagedacht over de toegankelijkheid voor iedereen. Participatie van inwoners speelt hierbij een belangrijke rol. Het gemeentebestuur gaat regelmatig met de inwoners van Houthalen-Helchteren communiceren en hierover in gesprek gaan.
Universal Design
Een benadering om structureel te werk te gaan, is het gebruik van Universal Design. Dat is een ontwerpmethode die de principes van toegankelijkheid voor iedereen in de praktijk brengt. Bij Universal Design staat de volgende vraag centraal: Hoe maak je een product, een beeld, een website, een gebouw of een publieke ruimte zowel functioneel als aantrekkelijk voor een zo divers mogelijke groep gebruikers?. Het gemeentebestuur kan rekenen op de steun van Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid om deze aanpak zo goed mogelijk in de praktijk om te zetten.
De ondertekening van het charter 'Naar een toegankelijke gemeente' betekent een cruciale stap in de toewijding van Houthalen-Helchteren om een inclusieve en toegankelijke gemeente te worden. Het gemeentebestuur roept alle inwoners op om betrokken te zijn en hun stem te laten horen in dit belangrijke streven naar gelijkheid en toegankelijkheid voor iedereen.