Januari: maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker RSS link

De maand januari is de internationale maand in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden.

Daardoor is baarmoederhalskanker een van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Voor wie?

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Dit onderzoek moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Het onderzoek van het uitstrijkje is meestal gratis. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Tijdig opsporen is belangrijk. Als we de ziekte of het risico tijdig vaststellen, kunnen we verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermijden en is de kans op genezing groter.

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?

Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt je arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Maakt dit je ongerust? Bespreek het zeker met je arts.

Als er lichte afwijkingen gevonden worden, krijg je meestal het advies om na 6 en 12 maanden een vervolguitstrijkje te laten nemen. Je arts controleert dan of de afwijkende cellen verdwenen zijn. Als de afwijkende cellen niet verdwijnen, is bijkomend onderzoek nodig.

Bevat je uitstrijkje ernstig afwijkende cellen, wordt je doorverwezen voor bijkomend onderzoek. 

De kans dat je echt baarmoederhalskanker hebt, is klein. Vaak gaat het om een voorstadium dat vrij eenvoudig te behandelen is. In dat geval wordt baarmoederhalskanker voorkomen.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?

Dat kan heel eenvoudig online én mobiel via:

Daar kan je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden.
Inloggen kan via je eID. Je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Meer info?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog, mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar de website van het bevolkingsonderzoek.

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160.

Gepubliceerd op zaterdag 1 januari 2022 10 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen
  • Opgelet: mondmaskers zijn vanaf nu terug verplicht in het NAC

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.