herbruikbare bekers

Vanaf 2020 is het op alle evenementen verboden om drank te serveren in wegwerpbekertjes of éénmalige drankverpakkingen (blikjes, drankkartons …), tenzij je als organisator kan aantonen dat je 90% inzamelt voor recyclage . Vanaf 2022 wordt deze grens opgetrokken naar 95%

Het gemeentebestuur stelt in samenwerking met de afvalintercommunale Limburg.net herbruikbare bekers ter beschikking aan organisaties die een evenement organiseren. Met deze uitleendienst wil Limburg.net haar burgers en gemeentelijke vennoten helpen bij het beperken van hun afval en hen ertoe aanzetten evenementen duurzaam te organiseren. Limburg.net beschikt over ongeveer 150.000 bekers.

Voor het ontlenen van de bekers werkt Limburg.net samen met Festicup. Limburg.net voorziet een standaard festivalbeker van 30cl. Indien gewenst kan je ook andere bekers (cava, wijn, jenever,…) huren bij Festicup aan de tarieven van Limburg.net.

Hoe aanvragen

Mail het ingevuld aanvraagformulier herbruikbare bekers minstens 4 werkdagen voor de activiteit plaats vindt naar limburg@festicup.be. Een reservatie voor in het weekend moet uiterlijk dinsdag, voor 12 uur, gereserveerd worden.

Kostprijs

Alle prijzen staan vermeld in het aanvraagformulier en zijn exclusief btw.

Handig om te weten

  • De minimum hoeveelheid voor ontlening is 500 bekers = 1 opbergbox. Daarna kan er per extra box ontleend worden.
  • Je moet de bekers niet zelf reinigen of drogen. Ze moeten wel netjes worden opgeborgen in de daartoe voorziene transportbakken.
  • Er wordt een waarborg gevraagd (afhankelijk van het aantal ontleende bekers en de reinigingskosten ervan). Na het terugbrengen van de bekers worden alle kosten verrekend en wordt een eventueel saldo teruggestort. Indien minstens 97 % van de bekers tijdig en niet extra verontreinigd wordt teruggebracht dan wordt de volledige borg teruggestort.
  • De ontlener moet tijdens de activiteit kenbaar maken dat het om herbruikbare bekers gaat die weer ingeleverd moeten worden. De ontlener zorgt voor de inzameling van de bekers op zijn evenement en zet daartoe een inzamelsysteem met statiegeld op.
  • Je mag de bekers maximaal voor 2 opeenvolgende dagen ontlenen. 
  • Zelf ophalen en terugbrengen bij Festicup of één van de BEWEL-filialen is kosteloos. Voor een levering betaal je 50 euro per rit.

Uitleenreglement herbruikbare bekers
Handleiding herbruikbare bekers