attest van erfopvolging

Een akte of attest van erfopvolging (vroeger erfrechtverklaring of akte van bekendheid genoemd) is een document dat de wettelijke erfgenamen vermeldt en nodig is voor de deblokkering van een bankrekening van een overledene. 

Waar kan u terecht voor een akte of attest van erfopvolging? 

Voor een akte of attest van erfopvolging kan u niet terecht bij het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren. Waar u wel terecht kan, hangt af van het feit of de overledene wel of geen huwelijkscontract, testament of schenking onder levenden heeft opgemaakt.

  1. Geen huwelijkscontract, testament of schenking onder levenden

Heeft de overledene geen van deze documenten opgemaakt dan heeft u een attest van erfopvolging nodig. Het attest wordt gratis opgemaakt door de ontvanger van het registratiekantoor dat het successiedossier van de overledene beheert. Het bevoegde registratiekantoor is dit van de laatste woonplaats van de overledene. Indien de overledene zijn laatste woonplaats in Houthalen-Helchteren had, dan kan u terecht bij:

  • Registratiekantoor voor de gemeente Houthalen-Helchteren
Adres Voorstraat 43 bus 32
  3500 Hasselt
Tel 0257/569 40 (9 tot 12 uur)
Fax 0257/97188
E-mail rzsj.registratie.hasselt1@minfin.fed.be
Openingsuren 8 uur tot 12 uur
  1. Wel een huwelijkscontract, testament of schenking onder levenden

Indien de overledene wel een huwelijkscontract, testament of schenking onder levenden heeft opgemaakt of als er onbekwame erfgenamen zijn, wordt de akte of attest van erfopvolging tegen betaling opgemaakt door een notaris. 

Wat als er geen trouwboekje voorhanden is?

Als er geen trouwboekje voorhanden is, worden de erfgenamen verzocht om bij het gemeentebestuur waar de overledene laatst was ingeschreven in de bevolkingsregisters een 'erfrechtopzoeking' aan te vragen.