Alleen nog trage wegen in Brelaarheide RSS link

Houthalen-Helchteren is 2,5 km trage wegen rijker! Hiervoor werd het landelijk gebied Brelaarheide minder toegankelijk gemaakt voor de auto maar aantrekkelijker voor fietsers en wandelaars.

De Brelaarheide ligt ingesloten tussen de Koolmijnlaan en de E314. De Brelaarschansweg en de Schansbeemdenweg zijn de twee belangrijkste toegangswegen. Al jaren is er in de omgeving veel overlast, voornamelijk sluikstorten en drugsdelicten. De daders beschikten over voldoende vluchtwegen om telkens te ontkomen.

Het schepencollege liet onlangs de Brelaarschansweg en de Schansbeemdenweg op hun centraal knooppunt ‘knippen’ voor het autoverkeer. Vanaf de Koolmijnlaan kan je de twee wegen nog wel inrijden maar op het knooppunt filteren betonblokken nu de doorgang. Fietsers en wandelaars kunnen vlot door, automobilisten moeten keren.

Voorafgaand aan deze ingreep werden alle bewoners gehoord. Door het onnodige autoverkeer te weren, wordt de buurt verkeersveiliger én doet de gemeente iets aan de overlast. Bovendien kunnen zowel de bewoners als de plaatselijke landbouwers hun eigendom nog vlot bereiken. Eenmaal als het centraal knooppunt ingericht is als groen rustpunt voor fietsers en wandelaars, wordt dit een prachtig ‘rustgebied’.

Met het oog op de toekomstige heraanleg van de Koolmijnlaan werden enkele zogenaamde ‘flankerende’ maatregelen genomen. Zo zal de gemeente op korte termijn een ‘pocketparking’ aanleggen op de hoek van de Koolmijnlaan en de Brelaarschansweg om het wildparkeren in de Brelaarschansweg en de Weidestraat aan te pakken. De bewoners kozen ervoor om nu al de Weidestraat aan huisnummer 3 af te sluiten voor autoverkeer. Met de wagen kan je enkel nog vanuit de Brelaarschansweg in- en uitrijden, fietsers en wandelaars hebben overal vlotte doorgang.

Gepubliceerd op woensdag 15 juni 2022 9.41 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.