afval

💡 Wat is de regeling op het recyclagepark?

In lijn met de aangepaste maatregelen vanuit de federale overheid past ook Limburg.net vanaf dinsdag 12 mei de geldende maatregelen op de recyclageparken aan.

 • Het is opnieuw toegelaten 1 keer per 7 dagen het recyclagepark te bezoeken. (er moeten wel 7 dagen tussen 2 bezoeken zitten). Vb. kom je dinsdag naar het park, dan kan je pas de volgende dinsdag een nieuw bezoek brengen.
 • Verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken is opnieuw mogelijk.
 • Afhalen van het quotum huisvuilzakken kan weer
 • Betaling met bancontact bij het verlaten van het recyclagepark is opnieuw toegelaten.
 • De beperking van het aantal bezoekers op het recyclageparken blijft wel behouden.
Een bezoek aan het recyclagepark blijft wel enkel mogelijk indien absoluut noodzakelijk en ook de algemene richtlijnen rond social distancing blijven uiteraard gelden.
Hou voor de laatste updates ook de website van Limburg.net in het oog.

Sinds dinsdag 5 mei zijn de parken opnieuw een uurtje langer open op de weekdagen en werken ze volgens het zomeruurregime. 

 • Di, wo en vrij: 9 tot 12 en 12.30 tot 17 uur
 • Do: 9 tot 12 en 12.30 tot 18 uur
 • Za: 9 tot 12 en 12.30 tot 16 uur

Heb je thuis voldoende ruimte om je afval nog even te stockeren? Stel een bezoek aan het recyclagepark dan nog even uit. In het kader van corona hanteert het containerpark speciale maatregelen.

💡 Mogen we ons verplaatsen naar de glascontainers, kledingcontainers?

Ja, dat mag.

💡 Mag de deur-aan-deur ophaling van huishoudelijk afval blijven doorgaan?

Ja, de verschillende afvalophalingen (restafval, groenafval, papier en karton en PMD) worden voortgezet.
Om zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen beperkt Limburg.net het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort.

💡 Mogen verenigingen afvalophalingen (papierslag) voor het goede doel organiseren?

Ja, in gemeenten waar er geen alternatief is en/of deze werkwijze courant is, is het is toegestaan, maar de social distancing maatregelen moeten in de mate van het mogelijke worden nageleefd.

💡 Grofvuilophalingen 

Deze zal doorgaan zoals gepland. In alle gemeenten kunnen de inwoners terecht in het gemeentehuis om een grofvuilsticker aan te kopen

💡 Wat moeten we doen met asbest?

Omdat de zorgsector nog steeds voorrang heeft in de bevoorrading van veiligheids- en beschermingsmateriaal is de aanlevering van asbest op de recyclageparken voorlopig nog niet toegestaan. Hierdoor is er ook geen huis-aan-huisinzameling van asbest mogelijk.

💡 Kan het opruimen van sluikstorten op openbaar domein door openbare diensten nog doorgaan?

Ja, in het kader van hygiëne is dit van belang. Burgerinitiatieven zijn niet toegestaan.

💡 Mogen particuliere zwerfvuilacties nog doorgaan?

Particuliere zwerfvuilacties in groep zijn niet toegestaan. Het is toegestaan om, indien u alleen, met de mensen met wie u onder hetzelfde dak woont of maximaal 2 andere steeds dezelfde personen gaat wandelen, dit te combineren met het oprapen van zwerfvuil maar enkel in een hoeveelheid die de wandelaar zelf kan dragen. Het afval mag niet met de wagen opgehaald worden aangezien dit geen essentiële verplaatsing is. Daarbij is het wel belangrijk om niets op te rapen met onbeschermde handen. Gebruik daarom een grijper of draag ten allen tijde rubberen of latex handschoenen.

💡 Toon je respect voor de ophalers, bied uw afval correct aan

 • De ophaling start zoals steeds om 6 uur ’s ochtends. Zet je afval de avond voordien of uiterlijk ’s ochtends om 6 uur buiten, zo staat het steeds tijdig aan de straat.
 • Respecteer de maximumgewichten die in de container of zak mogen. bv. Een pakket papier mag max. 15 kg wegen, een grote zak huisvuil 10 kg en een kleine zak 5 kg.
 • Zorg ervoor dat je niet teveel afval buiten zet per ophaalbeurt: maximum 4 zakken voor huisvuil, pmd en groenafval, max. 2 m³ tuin- en snoeihout en max. 1 m³ papier en karton
 • Sorteer correct zodat je afval niet geweigerd moet worden.

💡 Waar kan je momenteel je tegoed aan huisvuilzakken afhalen?

Stel het afhalen van het tegoed aan huisvuilzakken uit tot later.
Heb je echt geen huisvuilzakken meer? Die kan je enkel nog afhalen bij deze handelaars:
 • Bruno Service, Grote Baan 6, Houthalen-Centrum
 • Carrefour, Vredelaan 1, Houthalen-Centrum
 • Carrefour, Weg naar Zwartberg 75, Houthalen-Oost
 • Total, Lillo Steenweg 50, 3530 Houthalen-Helchteren
 • Recyclagepark, Europark 2014, Houthalen-Centrum
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • verplicht een mondmasker te dragen 
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.