Adviesronde over tunnelplannen van start RSS link

Op 26 januari 2024, hebben Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de plannen voor de tunnels in Houthalen-Helchteren meegedeeld aan de Vlaamse Regering.

Die plannen maken deel uit van het voorontwerp projectbesluit – fase 1 van het Complex Project Noord-Zuid Limburg. Eerder deze maand werden de plannen al aan de pers toegelicht. Met de mededeling aan de Vlaamse Regering kan ook de formele adviesronde vanaf vandaag starten. Het brede publiek kan later dit jaar reageren tijdens het openbaar onderzoek.

Adviesronde van 30 dagen

De plannen die nu bij de adviesinstanties voorliggen gaan onder andere over de aanleg van de twee tunnels onder de kernen van Houthalen en Helchteren, de aansluitingen met lokale wegen en met de autosnelweg E314 en de bouw van verschillende fietsbruggen. Het voorontwerp projectbesluit omvat het geheel van vergunningen, (her)bestemmingen en onderzoeksrapporten die nodig zijn om het project uit te voeren. De adviesinstanties buigen zich vanaf vandaag over de plannen en krijgen 30 dagen de kans om op het concrete voorstel te reageren. Wanneer de adviezen verwerkt zijn, worden de plannen in het voorjaar van 2024 ter goedkeuring aan de Vlaamse Regering voorgelegd.

Lees hier alles over de tunnelplannen

Openbaar onderzoek

De volgende stap in de procedure is het openbaar onderzoek van minstens 60 dagen. Dan krijgt iedereen de kans om de documenten en plannen in te kijken en te reageren. De Werkvennootschap plant dan ook een reeks infomarkten. De 20 meter lange maquette voor de zone Houthalen-Helchteren wordt ook aangepast en vernieuwd op basis van de plannen. Volgens de huidige planning kan de Vlaamse Regering de tunnelplannen nog in het najaar van 2024 goedkeuren. Hierna start de uitvoeringsfase. De start van de effectieve tunnelwerken is ten vroegste in 2026 voorzien. Dit jaar staan wel al de eerste voorbereidende werken voor de aanleg van de tunnels gepland, zoals de sloop van enkele gebouwen.

Gepubliceerd op maandag 29 januari 2024 8.54 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.