Afgelast! - Houthalen: Eco-futurisme bij Clean Tech en NAC

grote weergave NAC Houthalen (Houthalen-Helchteren) ©Houthalen-Helchteren
Let op: volgens de corona-richtlijnen van het moment - max. 15 deelnemers!
Tijdig inschrijven verplicht!

We komen samen met eigen vervoer aan de oude mijngebouwen van onze buurgemeente Houthalen waar we ons bezoek beginnen met een kop koffie of thee en een kleine versnapering in het restaurant 'Den Davy', genoemd naar de oude mijnlampen. Vervolgens bezoeken we GreenVille, dat beschikt over een aangenaam bezoekerscentrum met ruimte voor het ontdekken van nieuwe grondstoffenkringlopen, afvalverwerking en ecodesign. In dit voormalige hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen zijn heel wat Cleantech-bedrijven gehuisvest. Een CleanTechAmbassadeur gidst ons doorheen het gebouw.
De rondleiding begint op het gelijkvloers in de 'mijngeschiedenis' van Houthalen-Helchteren, om dan over te gaan via onze huidige economische toestand betreffende energie en grondstoffen, naar de toekomst van Europa 2050 op de eerste verdieping. Hierbij wordt aan de hand van voorbeelden de noodzakelijke omschakeling naar CleanTech duidelijk om onze economie in de toekomst rendabel en leefbaar te houden voor mens en milieu. Ook de evolutie in ons energieverbruik komt aan bod.
's Middags lunchen we in 'Den Davy': soep en een hoofdgerecht met warme en/of koude groenten. Een frisdrank of een pilsje zijn inbegrepen.
Daarna gaan we naar het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren dat alle gemeentediensten herbergt. De organisatie en technologische infrastructuur werden volledig naar CleanTech-normen hervormd, zodat een futuristisch en tegelijk sober, ecologisch en uiterst functioneel concept bekomen werd, waar het aangenaam werken is. Tijdens deze rondleiding geeft een CleanTechAmbassadeur toelichting bij alle vooruitstrevende CleanTech toepassingen. We krijgen ook toegang tot de technische ruimtes. Hier wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van het NAC. Dit alles in een zeer begrijpbare taal! En we genieten ook van het uitzicht vanop het unieke dakterras 'Het oog van Daubechies', zo genoemd naar de Houthalense wiskundige Ingrid Daubechies, nu aan de Duke-universiteit, wiens werk een revolutie betekende in de digitale beeldverwerking!

Bron: UiTinVlaanderen.be

;

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 36,00
Basistarief: 36,00 €; Ledentarief: 33,00 €

Waar

Organisatie

vtbKultuur Leopoldsburg/Hechtel-Eksel

Deel deze pagina

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.