Sporen van WOII in Houthalen

grote weergave op de cover van het boek: de heldenhulde in het jaar 1948 (geschied- en heemkundige kring De Klonkviool Houthalen-Helchteren) ©geschied- en heemkundige kring De Klonkviool Houthalen-Helchteren
75 jaar geleden, op maandagmorgen 11 september 1944 om precies te zijn, mocht de pastoor van Houthalen vaststellen dat de Engelsen de bovenhand hadden en het dorp bevrijd was, na een periode van vier lange jaren van Duitse bezetting.
Samen met het gemeentebestuur en de Verbroedering van de Oud-strijders wil de Geschied- en Heemkundige Kring De Klonkviool deze historische jaren in de schijnwerpers zetten met een overzichtstentoonstelling en een boek. Er is gezocht naar alle mogelijke sporen die de bezetting in Houthalen heeft achtergelaten. Sporen zoals dagboeken, brieven, historische documenten en foto's die ons door nabestaanden van onze oud-strijders aangereikt werden. Zo zijn we er samen in geslaagd het beeld weer wat scherper te stellen van het verloop van WOII in Houthalen en de impact ervan op zijn inwoners.
Het boek begint met een overzicht van de jaren 1930 in Houthalen, als het dorp, met de koolmijn, voor heel wat nieuwe uitdagingen staat. Nog maar net is ze helemaal operationeel of de koolmijn wordt tegen wil en dank ingeschakeld in de Duitse oorlogseconomie, waarbij ze rekening dient te houden met de eisen en maatregelen van de bezetter.
Maar het boek is toch vooral een huldeboek waarin we onze oud-strijders en onze oorlogsslachtoffers in het bijzonder een eresaluut willen brengen. We doen het nu eens anders dan in het jaar 1948 toen een grootse heldenhulde plaatsvond, eerst aan de kerk in Meulenberg en daarna aan de kerk in het centrum. Van dit eerbetoon zijn enkele foto's bewaard gebleven. De mooiste uit de reeks siert de cover van het boek en verbindt op die manier de ene hulde aan de andere.

De tentoonstelling is vrij te bezichtigen in het gemeentehuis vanaf dinsdag 12 november, tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Het rijk geïllustreerde boek, dat we hebben kunnen realiseren met de financiële steun van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, is verkrijgbaar in de bibliotheek en bij de heemkundige kring in de pastorij. De prijs bedraagt 20 euro.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Gemeentebestuur Houthalen-Helchteren

Deel deze pagina

Filter op categorie

alert-box-close-text

Wij werken op afspraak!

Heel wat administratieve zaken kan je voortaan enkel nog met een afspraak afhandelen in het NAC.

Voor het afhalen van huisvuilzakken of aangevraagde documenten hoef je geen afspraak te maken. De meeste attesten kan je gewoon online aanvragen, zodat je niet meer langs hoeft te komen. 

Vragen? Lees meer over onze nieuwe werkwijze.

Maak een afspraak