Lokval Aziatische hoornaar RSS link

Het gaat niet goed met bijen in ons land. Bijen leven van bloemen om nectar te eten. Maar in nette tuinen met kort gras, veel grind en tegels kunnen bijen geen nectar vinden. Bovendien worden ze bedreigd door de Aziatische hoornaar. Daar willen we iets aan doen.

Het gemeentebestuur doet mee met het pilootproject van de Limburgse Imkersbond. Dit project wil met lokvallen de koningin van de Aziatische hoornaar in de lente vangen. Zo kan de koningin geen nest bouwen, wat latere overlast door hoornaars voorkomt. Vanaf maart verlaat de koningin van de Aziatische hoornaar namelijk de winterschuilplaats en bouwt een voorjaarsnest, vaak onder de beschutting van een tuinhuis of carport. De koninginnen zoeken op dat moment nog zelf naar voedsel. Daar maken lokvallen gebruik van. De lokval lokt de koningin met een mengsel van suiker, wijn en bier.

De alcohol houdt bijen weg en de trechter met een opening van 8 millimeter laat enkel de Aziatische hoornaar door. De Europese hoornaar is iets groter en kan daarom niet in de val. Op die manier is de val specifiek ontwikkeld om enkel actieve koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen, zonder dat andere insecten gevangen worden.

We willen over heel Houthalen-Helchteren vallen zetten zodat Aziatische hoornaars in onze gemeente geen kans krijgen.

Hieronder kan je een lokval aanvragen. Wegens het groot aantal aanvragen, sta je op de wachtlijst voor een lokval aziatische hoornaar. Dit is dus geen garantie dat je er effectief 1 gaat krijgen.

Schrijf je in op de wachtlijst

Gepubliceerd op dinsdag 18 april 2023 10 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.