18 geworden? Laat je handtekeningencertificaat op je eID activeren! RSS link

Heb je vóór je achttiende verjaardag een identiteitskaart aangevraagd en ben je intussen 18 geworden? Dan is het belangrijk om met je eID en pin/pukcode langs te komen bij de dienst Burgerzaken om je digitale handtekening te laten activeren.

Dat heb je nodig om bv. in te loggen op 'Mijn Burgerprofiel' of Tax-on-Web, een itsme®-account aan te maken, studiebeurs aan te vragen,... 

Elektronische identiteitskaarten van minderjarigen hebben maar 1 actieve chip: deze om zich te identificeren. Het certificaat om een handtekening te zetten, staat zolang ze minderjarig zijn op non-actief. Dit omdat minderjarigen onbekwaam geacht worden om rechtshandelingen te stellen en dus niet rechtsgeldig kunnen tekenen.
Als je 18 jaar wordt, moet je dit certificaat dus eerst op een veilige manier laten activeren op het gemeentehuis. Vanaf dat moment kan je dus als meerderjarige je eID gebruiken om toegang te krijgen tot bepaalde persoonlijke informatie en dossiers. 
Als je dus een nieuwe identiteitskaart ontvangen hebt nadat je 18 geworden bent, is dit certificaat automatisch geactiveerd en moet je dus verder niets doen. 

Maak een afspraak!

Wil je graag langskomen bij Burgerzaken om dit in orde te brengen?
Maak dan vooraf een afspraak

Wat breng je mee?

  • Je eID 
  • De bijhorende pin- en pukcode
    Heb je je pincode niet meer, neem dan je pukcode mee. 
    Ook je pukcode kwijt? Vraag een nieuwe aan via onze website.
Gepubliceerd op woensdag 23 november 2022 9.46 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.