teken

Teken zijn kleine, spinachtig beestjes ter grootte van een speldenkop. Deze parasieten hebben een ander dier of mens nodig om te overleven. Het bloed van de gastheer is de voeding voor de teek. 

Een tekenbeet is pijnloos en meestal ook onschuldig. Toch kan een teek besmet zijn met een bacterie, hierdoor kan een tekenbeet leiden tot de ziekte van Lyme.

Hoe en waar vind je overlast?

Teken leven overal: in het park, in je tuin, in de duinen, in het bos,…. Teken kunnen niet springen noch vliegen en vallen niet uit bomen om je te bijten. Ze verschuilen zich in hoog gras en struiken. Eenmaal ze op je lichaam gekropen zijn, zoeken ze warme plekjes en bijten ze zich vast.

Een tekenbeet voel je niet. Ze kan hoogstens achteraf een beetje jeuk veroorzaken. Om de bacterie over te brengen moet de teek minstens twaalf uur aan de huid vastgehecht blijven. Besmetting gebeurt doordat de teek zich volzuigt met bloed en daarbij speeksel afgeeft. Krijg je een ring of griepachtige symptomen binnen de maand na de tekenbeet, ga dan zeker langs bij je huisarts.

Teken zijn er het hele jaar, maar worden extra actief tussen maart en oktober.

Hoe een tekenbeet voorkomen?

Buiten zijn, bewegen in en genieten van de natuur is leuk en bovenal gezond. Laat je dus niet afschrikken door het risico op een tekenbeet. Een tekenbeet volledig voorkomen is niet gemakkelijk. Controle nadat je in het groen bent geweest blijft noodzakelijk, want geen enkele maatregel is 100 % waterdicht.

Enkele preventiemaatregelen om een tekenbeet te verkleinen:

  • Blijf op de paden en vermijd hoge grassen of het struikgewas.
  • Draag lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoeisel. Stop je broekspijpen in je kousen.
  • Draag lichtgekleurde kleding, dan zie je een teek beter.
  • Draag eventueel een pet.
  • Gebruik een insectenwerend middel met DEET op je onbedekte huid of zelfs op je kleding. Maar deze producten bieden slechts een tijdelijke bescherming. Vraag raad aan je apotheker.

Hoe controleren op een teek?

Voer dezelfde dag nog de tekencheck uit nadat je bent gaan wandelen, picknicken, naar de speeltuin bent geweest,...

Hoe verwijder je een teek?  

Als de teek nog niet volgezogen is, zie je een klein donker puntje aan je huid vasthangen. Een volgezogen teek is bolvormig. Verwijder de teek zo snel mogelijk (liefst binnen de eerste 12 tot 24 uur)

Verwijder de teek rustig in één beweging met een tekenverwijderaar.

  • Knijp een teek niet plat.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, ether, of olie.
  • Verbrand een vastgehechte teek ook niet.
  • Draai niet aan een teek.

Bekijk hier welke tekenverwijderaars er bestaan en hoe je ze moet gebruiken

Wat doe je na een tekenbeet?

Als je een teek verwijderd hebt, is het belangrijk dat je de tekenbeet goed opvolgt.

  • Noteer de datum van de tekenbeet. Opvolging is belangrijk om in geval van ziekte een correcte behandeling te kunnen opstarten.
  • Let een maand lang op mogelijke symptomen (rode plek op de plaats van de tekenbeet, griepsymptomen).

Ziek door een tekenbeet?

Een teek kan verschillende bacteriën of virussen in zijn lichaam hebben. Als een teek je bijt, kan zo een virus of bacterie in je lichaam terechtkomen.

Niet alle teken kunnen je ziek maken!

Bekijk hier de meest voorkomende ziektes, overgedragen door teken.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.