Sint-Barbarabeelden in Houthalen-Helchteren

Sint-Martinuskerk

Het Sint-Barbarabeeld in de Sint-Martinuskerk is een houten beeld van 65 cm hoog. Het is een gotisch beeld uit de jaren 1490-1500, uit de omgeving van Jan van Steffeswert. Vroeger was het beeld witgeschilderd, maar nu is de originele polychromie weer tevoorschijn gekomen, met levendige blauwe en rode kleuren.

Sint-Barbara staat afgebeeld als een middeleeuwse edelvrouwe, met een kroon op haar samengebonden haren. In haar handen houdt ze haar klassieke attributen: een palmtak en een toren. Haar mantel is op de borst gesloten met een gesp en is gedrapeerd om haar armen en valt in zware plooien naar beneden.

Sint-Trudokerk

Het Sint-Barbarabeeld in de Sint-Trudokerk is een beschilderd gipsen beeld van na 1900. De heilige draagt een groen kleed met daarover een rode mantel. Het torentje aan haar voeten lijkt op een mijnlamp. 

Sint-Lambertuskerk

Het Sint-Barbarabeeld uit de Sint-Lambertuskerk is een langgerekt, gestileerd beeld, met lange, rechte plooien in haar witte kleed onder een rode mantel. Zij draagt in haar handen een varen en een minuscuul torentje.

OLV van Banneuxkerk

Het 20ste eeuwse Sint-Barbarabeeld uit de OLV van Banneuxkerk is monochroom grijsbruin geverfd. De heilige draagt een eenvoudig lang kleed, met een touw rond haar middel. In haar handen houdt ze een kruis en een palmtak. Schuin voor haar staat een torentje.

Contactinformatie