geografische situering

plan Vlaanderen met Houthalen-Helchteren aangeduidHouthalen-Helchteren is een mijngemeente in Midden-Limburg met als woonkernen Houthalen-Centrum in het zuidoosten, Helchteren in het noorden, Houthalen-Oost in het oosten en Lillo in het westen. 

De gemeente wordt omringd door Hechtel-Eksel in het noorden, PeerMeeuwen-Gruitrode en Opglabbeek in het noordoosten, Genk in het zuidoosten, Zonhoven in het zuiden, Heusden-Zolder in het zuidwesten en Beringen in het noordwesten.

De grens met Zonhoven wordt gevormd door de E 314 autosnelweg, die Brussel/Leuven verbindt met Heerlen en Aken. Afrit 29 leidt naar Houthalen-Centrum, naar Helchteren en naar recreatiedomein Molenheide, afrit 30 leidt naar Houthalen-Oost en de recreatieparken Hengelhoef en Kelchterhoef.

Dwars door de gemeente loopt de belangrijke Noord-Zuidverkeersader N74, de Grote Baan, die Hasselt verbindt met Eindhoven.

Naast onze 3 recreatiedomeinen vinden we in het groene Houthalen-Helchteren nog 3 natuurrijke militaire domeinen.

Vlak bij afrit 29 van de autosnelweg bevindt zich het grote industrieterrein Centrum-Zuid. In Houthalen-Centrum, Houthalen-Oost en Helchteren zijn er nog 3 kleinere industrieterreinen

Contactinformatie