FairTradeGemeente

Sinds 2010 is Houthalen-Helchteren officieel een 'FairTradeGemeente'.

FAIR TRADE staat voor:

  • Rechtvaardige prijs voor de boeren in het zuiden,
  • Correcte sociale werkomstandigheden,
  • Milieuvriendelijke en duurzame productiemethoden.

FAIRTRADEproducten herken je aan een fairtradelabel.
Het meeste gekende fairtradelabel is dit van Max Havelaar. Je vindt het terug op tal van producten in de supermarkt (fruit, koffie,suiker, chocolade,...), drankenhal (wijnen, fruitsappen, bieren,...) of in de wereldwinkel. Sommige bekende merken hebben een fairtradelijn – van Romboutskoffie tot Candicosuiker –  en sommige supermarkten hebben hun eigen fairtradelabel (bv. Colibri van Colruyt).

FAIR TRADE heeft ook alles te maken met plaatselijke duurzame productie en handel en met bewust consumeren. Aandacht voor biologische producten, het invoeren van een veggiedag,  genieten van een ambachtelijk ijsje na een fietstocht,... slechts enkele varianten van een fairtradelevensstijl.

FAIRTRADEGEMEENTE is een titel die aangeeft dat een gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.

De titel FAIRTRADEGEMEENTE is niet het eindpunt maar het beginpunt van een langer engagement om gemeentelijk te werken rond eerlijke wereldhandel en duurzame economie. Hierin passen tal van nieuwe initiatieven die de komende tijd door plaatselijke organen, verenigingen, bedrijven of handelaars zullen genomen worden.

'Trade' jij ook toe?

Talloze inwoners van Houthalen-Helchteren horen in dit lijstje thuis. Mensen die ervan  overtuigd zijn dat ze via hun boodschappentas producenten in het zuiden een hart onder de riem steken. En zo wordt een buren- of familiefeest meteen een wereldfeest.

Daarmee is de opzet van fairtradegemeente duidelijk: hoe meer we met zijn allen fairtrade kopen, hoe beter voor de boeren en hun gezinnen in het zuiden.

Contactinformatie